В Холандия критикуват правителството, че дава свобода на пушачите

Асошиейтед прес

Клиент на кофишоп в Холандия свива цигара от тютюн и марихуана. Снимка: Бистра Величкова

Учудващо лесно стана напоследък да си запалиш в Холандия – имам предвид цигара. Докато холандското правителство затяга прочутата си политика на толерантност към марихуаната, то заема доста по-мека позиция към тютюнопушенето, противно на тенденцията в почти всички други развити страни.

Миналата година правителството освободи някои барове от забраната за пушене и сега обяви намерение да намали разходите за рекламни кампании срещу цигарите, както и да спре финансирането на здравни програми, помагащи на хората да ги откажат. Холандия планира също да спре финансирането на местния национален център за контрол на тютюна.

Въведената през 2008 г. забрана да се пуши не се спазва в почти от половината холандски барове и нощни клубове, но те рядко биват наказвани. „Няма друга страна, която да предприема такива назадничави стъпки“, каза Лиз ван Хенип, ръководител на националния център по контрол над тютюна, който ще бъде затворен през 2013 г. „Срам ме е от това, което става тук“.

На пресконференция миналата сряда няколко холандски политици и експерти разкритикуваха остро правителството, че се отказва от политиката по контрол над тютюна. Депутатът от опозиционната Социалистическа партия Ренске Лейтен заяви, че министърът на здравеопазването, благосъстоянието и спорта Едит Схиперс е взела грешно решение, като е смекчила мерките срещу пушенето. „Човек дори може да се зачуди дали тя е здравен министър или министър на тютюневата индустрия“, каза тя.

Схиперс каза, че вярва в свободата на избор на пушачите и че правителството „е отишло твърде далеч в налагането на правила срещу пушенето“. Инхе Фрериксен, говорител на здравното министерство, заяви за Асошиейтед прес, че Холандия е избрала „различен подход за превенция“, който залага на образоване на децата за опасностите на тютюнопушенето.

Холандия има най-голямата тютюнева индустрия в Европа. Там е и най-голямата в света фабрика на компанията „Филип Морис“. Някои експерти допуснаха, че е възможно причината за тези промени да са нерегламентирани връзки между холандското правителство и тютюневата индустрия.

В излъчен неотдавна по холандска телевизия документален филм лобистът на тютюневата индустрия Александер ван Форст Фадер каза, че се е познавал и е водил много разговори със Схиперс, докато тя е била депутат. „Тя показа голяма готовност да изслуша гледните точки на индустрията“, каза той.

Всякакви разговори, в които тютюневата индустрия може да повлияе на политиката на правителствата, са строго забранени от Рамковата конвенция за контрол на тютюна на Световната здравна организация СЗО – документ, който през 2005 г. беше подписан от Холандия.

Говорителят на здравното министерство Фрериксен заяви, че всички разговори между правителствени представители и тютюневата индустрия са водени по правилата. „Не е забранено да се водят нормални разговори с тютюневите кампании по въпросите на прилагането на забраните за пушене“, каза тя. „Тези въпроси се обсъждат и с тях“.

Конвенцията на СЗО задължава подписалите я страни да въведат строги мерки за контрол над тютюна, включително законодателни, данъчни и образователни. Но както и повечето глобални конвенции, в нея няма реални мерки за санкциониране на страни, които не я спазват.

Според холандската Национална организация за търговия с тютюн миналата година местните потребители са купили тютюневи изделия за повече от 4 милиарда евро (5 милиарда долара). Около 27 процента от хората в Холандия са пушачи – малко повече отколкото в други богати страни, включително във Великобритания и САЩ.

Според Международната агенция за изследвания на рака в Холандия 93 на 100 000 души имат рак на белия дроб, което надвишава средните стойности за Западна Европа, включително за Австрия, Франция и Германия.

По-рано тази година холандски учени прогнозираха, че ако не бъдат затегнати мерките срещу пушенето, между 2011 и 2040 г. в Холандия преждевременно ще умрат почти половин милион души от болести, свързани с тютюнопушенето.

Те посочват, че към 2020 г. същите болести ще увеличат допълнително смъртността заради правителственото решение да се спре финансирането на кампании за отказване от вредния навик, както и заради прекратяването на кампаниите за образоване на населението. В писмо до парламента Схиперс твърди, че тези прогнози „отчасти се основават на предположения“.

Либералната позиция на правителството към тютюна е в разрез с мерките за затягане на прочутата политика на толерантност към марихуаната: властите намаляват броя на кафенетата, лицензирани да продават наркотика и има намерение догодина да въведе режим на влизане в тези заведения, който ще попречи на туристите изобщо да купуват марихуана.

Критици твърдят, че населението на Холандия се отнася печално пренебрежително към опасностите на тютюна. В световно социологическо проучване, изследващо доколко пушачите по света са наясно с тях, само 61 процента от запитаните в Холандия се съгласяват, че пасивното пушене е опасно за непушачите – много по-малко в сравнение с пушачите в други страни, включително Мавриций, Китай, Бразилия и Мексико.

„Пушачите в Холандия са сред най-зле информираните за вредите от активното и пасивното пушене“, каза Джеф Фънг от канадския университет „Ватерло“, който ръководи програма за наблюдение на световните политики към тютюнопушенето.

„Холандците отиват към положение, в което техният контрол на тютюна може да стане по-лош и от този в развиващите се страни“, каза той.
Миналата година правителството обяви, че малки барове, в които собственици обслужват клиентите, без да има друг персонал, ще бъдат освободени от забраната за пушене.

Бившият пушач Еди Мойен решил да откаже цигарите преди четири месеца и казва, че не се притеснява от пасивното пушене. „На следващата вечер вечеряхме в заведение, в което се пуши, не беше чак толкова различно“, каза 39-годишният Мойен, който е основател на софтуерната компания „Опентракер“ от южния град Айндховен. „Не се дразня от пушачите и не смятам, че те пречат на непушачите“, добавя той.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.