Нови ислямисти заплашват Западна Африка

Франс прес

Непозната досега нова ислямистка група, която пое отговорност за отвличането на трима европейци в Тиндуф Западен Алжир , заплашва, че ще започне да действа в цяла Западна Африка отвъд Сахел, където е активен магребският клон на Ал Каида.

На 12 декември Движението „Единство и джихад“ в Западна Африка“ разпространи видеозапис с въоръжени мъже, застанали в кадър зад две жени, италианка и испанка, и испанец, отвлечени на 23 октомври в района Тиндуф, бастион на сахарските сепаратисти от фронта Полисарио.

Експертите по тероризъм никога не са споменавали тази групировката, а отвличането на европейските заложници носи белега на Ал Каида в ислямски Магреб (АКИМ), много активна от 2007 г. в страните в сахело-сахарската ивица, която Полисарио обвини, че стои зад отвличането в Тиндуф. Досега само радикалното и екстремистко движение в Нигерия, Боко Харам, е познато в Африка на юг от Сахара.

В друго видео, разпространено от журналист на Франс прес в Бамако, шестима членове на Движението „Единство и джихад в Западна Африка“, с тюрбани и повечето чернокожи, представят идеологията си, като споменават Осама бин Ладен, лидера на Ал Каида, убит от американската армия в Пакистан, молла Омар, лидер на афганистанските талибани, и преди всичко исторически фигури от исляма в Западна Африка на юг от Сахара.

„Ние се застъпваме за Осман Дан Фодио, Ал Хадж Омар Тал и Амаду Шейху, които са се борили срещу европейските колонизатори в западна Африка,“ отбелязва на арабски представител на групата.

През 19 век Дан Фодио създава мюсюлманска теокрация в Сокото Нигерия , Ал Хадж Омар Тал е мюсюлмански лидер от Сенегал, основател на мюсюлманска империя, която се разпростира в няколко западноафрикански страни, а Амаду Шейху е владетел на империята Макина (Мали). „Днес ние поставяме начало на джихада в Западна Африка“, допълва ораторът от видеозаписа, който изобилно цитира строфи от Корана.

Други говорят на английски, хауса (един от главните езици в Западна Африка), и отдават почит на всички африкански герои, които се прославиха в борбата срещу колонизаторите и заявиха, че са готови да умрат, за да се борят срещу неверниците в региона.

В комюнике Движението „Единство и джихад в Западна Африка“ твърди, че не е във война с „мюсюлманските братя от другите катиби (батальони), бойните отряди на Ал Каида в ислямския Магреб: „Ние имаме същите цели – джихад“.

Мохамед Мокедем, алжирски специалист по Ал Каида, отбелязва, че „това разцепление е породено от бунта срещу алжирските ръководители на АКИМ от малийски и мавритански членове, които стават все повече в организацията. Според него алжирските лидери на АКИМ дори са заподозрени, че са внедрени от алжирските военни служби за сигурност.

Това движение ще се опита да се възползва от притока на оръжия и хора от Либия, за да се опита да се укрепи в Южен Сахел, даже да стигне до страни като Сенегал, Гвинея и дори Буркина Фасо, допълва Мокедем.

В столицата на Мавритания, Нуакшот, военни източници оспорват съществуването на разцепление в АКИМ. „Раздробяването не е в интерес на терористите, въпреки че знаем, че съществуват два клона на АКИМ, които съжителстват много добре. Един от тях е твърдото крило. Това е прах в очите, диверсионна операция“, изтъкна един от източниците.

„АКИМ е в неизгодно положение след отвличането на чужденци на териториите на Полисарио, с който сътрудничи в областта на трафика. Обявеното разцепление позволи на Ал Каида в ислямския Магреб да се освободи от отговорност, но това е въображаемо разделение, което няма да продължи дълго“, изтъква друг източник.

Организацията Полисарио, която се бори с подкрепата на Алжир за независимост на Западна Сахара (южно Мароко), преследваше до малийска територия предполагаемите извършители на отвличания в Тиндуф.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.