Гражданите на Русия – равни и по-равни пред съда и закона

Дмитрий Медведев изучава популярно издание за правата на руските граждани. Снимка: официален сайт

„Щурмът срещу „Норд-Ост“ бе конвертиран в евро“, пише руският вестник „Комерсант“. Изданието коментира вчерашното решение на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) Москва да изплати близо 1,3 милиона евро на пострадалите от терористичния акт през 2002 г. в московския театър на ул. „Дубровка“ по време на спектакъла „Норд-Ост“.

ЕСПЧ удовлетвори колективния иск на пострадали и техни роднини. Съдът призна, че руските власти с право са употребили сила за освобождаване на заложниците, включително приспивателен газ, но призна за неадекватна операцията за спасяване на пострадалите, а разследването по случая – за неефективно, посочва вестникът. Руското следствие заяви, че длъжностните лица са действали при „крайна необходимост“, затова срещу тях не бе повдигнато наказателно дело, пояснява той.

В съдебното решение се казва, че на жертвите не е била оказана адекватна медицинска помощ след използването от Федералната служба за сигурност на неизвестен газ, от който загинаха не само терористи, но и много от заложниците. Констатира се, че не е имало и ефикасно разследване на случая. С това руските власти са нарушили основни положения на Европейската конвенция за правата на човека, заяви съдът в Страсбург, цитиран от ИТАР-ТАСС.

На 23 октомври 2002 г. въоръжени бойци взеха в театъра над 900 заложници с искането да бъдат изтеглени руските войски от Чечения. 64-мата податели на жалбата, внесена още през 2003 г., твърдяха, че руските власти безпрепятствено пуснали в Москва от Чечения 40-те бунтовници атентатори с тежко въоръжение и десетки килограми експлозиви. Според тях властите не са взели и мерки, за да гарантират сигурността на зрителите. Независими експерти от САЩ установиха, че 130-те загинали заложници са починали от свръхдоза газ, напомня „Комерсант“.

„Решението на ЕСПЧ ни дава право да подаваме нови искове за обезщетение за морални вреди срещу правителството на Москва“, заяви пред вестника адвокат Игор Трунов, представляващ част от потърпевшите. Той напомни, че пострадали са изгубили вече 83 граждански дела за морални щети в руски съдилища.

Руски издания обаче цитират представителя на федерацията в ЕСПЧ Георгий Матюшкин, заместник-министър на правосъдието, който посочил, че Русия може да обжалва вчерашното решение пред Голямата камара на съда в Страсбург. Евгений Тарло от комисията по конституционно законодателство в горната камара на руския парламент нарече решението „политизирано“, информира „Ведомости“. „От какво недоволстват представителите на властта?“ – пита се вестникът, цитиран от Би Би Си.

„Никой не е понесъл наказателна отговорност за гибелта на заложниците. Освен извънсъдебните плащания, извършени от московското правителство, някои роднини получиха чрез съда обезщетения за имущество, откраднато от милиционери мародери. Масовата смърт на хора на „Дубровка“ изобщо не получи юридическа оценка в Русия. Как да гледат хората на това? Доколко „политизирано“? – четем в материала.

Според редакцията, руските чиновници би трябвало не да обвиняват Европейския съд, а да се замислят защо руските граждани са станали „безспорни лидери по абсолютния брой жалби до Страсбург“.

„Решението на ЕСПЧ отново припомни за неравенството на нашите сънародници пред съда и закона“, пише всекидневникът. Освен това, „липсата на честно съдебно разследване (…) е сигнал за силовите структури, че могат да действат безнаказано и занапред“, подчертава „Ведомости“.

Страсбургският съд не е сложил точка в делото, твърди „Новая газета“. Според адвокат Карина Москаленко от защитата на потърпевшите, ако Русия не обжалва решението до 3 месеца и то влезе в сила, пострадалите ще настояват да се поднови и да се върши качествено разследването по всички точки, посочени в решението на ЕСПЧ.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.