Горби преди големия митинг: Срамувам се от Путин

Михаил Горбачов говори пред Римския клуб през октомври 2009 г. Снимка: Фонд „Горбачов“

Последният лидер на СССР, инициаторът на перестройката и гласността  Михаил Горбачов заяви, че се срамува от Владимир Путин и че кариерата на Дмитрий Медведев е свършила заради начина, по който двамата – премиер и президент отговориха на безпрецедентните за Русия граждански протести.

Критиките на Горбачов са отправени в интервю за опозиционния вестник „Новая Газета“ (novayagazeta.ru), в чиято собственост той има дял. Публикувани са в навечерието на нова вълна протести заради резултатите от парламентарните избори на 4 декември. „Това е срамно и смущаващо. Аз, например, се срамувам“, заяви Горбачов, имайки предвид телевизионното предаване миналата седмица, в което Путин отговаряше на въпроси на гражданите, и сравни белите ленти, носени от руските протестиращи, с кондоми.

„Чувствах се свързан с Путин и го подкрепях активно при идването му на власт, както тук, така и в чужбина. А сега вижте какво се случва“, казва Горбачов. Бившият агент на КГБ Путин и Медведев, за когото се смяташе, че има по-либерални уклони, грубо отхвърлят твърденията за измами на изборите и твърдят, че протестите са тайно финансирани от Запада.

Според Горбачов Медведев е изгубил почтеността си като политик с отказа си да постави под съмнение изборните резултати.“Той каза, че няма никакви оплаквания или съмнения за изборите. Смятам, че така Дмитрий Анатолиевич спусна завесата на своята кариера“, категоричен е Горбачов. Очаква се десетки хиляди хора да се включат в протестите в Москва с призив за провеждането на нови парламентарни избори и прекратяване на изборните измами.

Митингът срещу изборните измами е насрочен за днес в Москва и е разрешен от властите според руски медии. Предишният подобен митинг на 10 декември събра в столицата десетки хиляди души. Организационният комитет на предстоящия митинг „все повече се обърква и за целите на проявата, и в избора на формат“, коментира обаче „Независимая газета“.

Акцията е заявена като концерт, но той явно ще бъде воден от опозиционни политици, пояснява всекидневникът. Сред тях посочва например милиардера и потенциален кандидат-президент Михаил Прохоров, „натрупал вече опит от инвестиране в политически проекти“. Превръщането на една „гражданска акция“ в предизборно събрание на определен кандидат обаче може да разочарова мнозина, преди още да е започнала, предупреждава „Независимая газета“.

Всъщност още не се знае кой ще бъде допуснат до микрофона, пише вестникът. Потребителите на Фейсбук настояват чрез своеобразно гласуване да чуят главно хора от творческата интелигенция, но някои „професионални политици“ от оргкомитета държат проявата да мине под политически лозунги, отбелязва той. Според експерта Леонид Поляков, „този митингът може да се окаже огромен конфуз“ и „аудиторията да остане двойно излъгана. Първо на изборите, с чиито резултати не е съгласна, а след това и на митинга срещу изборните резултати“.

„Самият митинг се е превърнал в един вид бизнес, опозиционни лидери вече открито заявяват, че за тях е важно да дойдат повече хора, а кой и защо – няма значение“, допълва наблюдателят пред „Независимая газета“. Протестиращите предстои да решат въпроса за приоритетните насоки в своята дейност и тактика, пише всекидневникът в друг материал, цитиран от Би Би Си. Сред исканията, прозвучали на предишния московски митинг, той откроява като най-перспективно либерализирането на изборното законодателство в Русия.

Опозиционните партии, успели да влязат в новата Държавна дума, се изплашиха от своя успех и „се разграничиха от „улицата“. Фактически – от гражданите, излезли на Блатния площад, за да бранят гласовете си, подадени за опозицията“, пише „Комерсант“.

На среща с президента Медведев самите опозиционери нарекоха тези граждани „оранжева заплаха“, напомня авторът на материала. По думите му, партиите са се укротили, разбрали веднъж, че в президентската кампания може да има само един победител – Владимир Путин, днес премиер и лидер на „Единна Русия“. „Затова, щом си поделиха портфейлите в Думата, опозиционните партии спряха публично да се суетят, да правят изявления, че изборите не били честни, и да обръщат внимание на собствените си избиратели“, се казва в коментара.

Позициите на „Единна Русия“ се разклатиха, но опозицията дори не се опита да използва своя успех в парламентарната кампания за нуждите на президентската. Вместо да се променят в новите условия, комунистите и либералдемократите изпратиха на президентските избори „ветерани“ – своите лидери Генадий Зюганов и Владимир Жириновски. Никой от тях не се кани да оглави една нова антипутинска опозиция, констатира журналистът.

За опозицията в Думата обаче е „съвсем прагматично решение да се оттегли настрана. Все пак в близките години ще й се наложи да работи не с гражданите, а с властта, която няма да я потупа по рамото, ако е прекомерно активна“. И е логично самите опозиционни кандидати да сторят всичко възможно, за да не пречат на Владимир Путин да спечели президентските избори, и то още в първия тур, допълва авторът на „Комерсант“.

Руското вътрешно министерство и федералното следствие представиха на президента Дмитрий Медведев междинен доклад за нарушенията по време на кампанията за парламентарните избори на 4 декември. Най-много са открити в Москва, информира в. „Новие известия“. Вътрешното ведомство преброи в руската столица 462 правонарушения.

Следват с много по-малък брой Ставрополският край, Самарска, Свердловска и Новосибирска области. Любопитно е, че според силовите структури законът е бил нарушаван по-често там, където победителят в изборите – управляващата партия „Единна Русия“, не постигна твърде голям резултат. В Чечения, Мордовия и Дагестан например тя събра по над 90 на сто от гласовете, но тези републики не са включени в „черния списък“ с нарушители, отбелязва вестникът.

Докладът не посочва като най-крещящи нарушения пълненето на урни с нередовни бюлетини, нито изгонването на наблюдатели от изборните секции. Авторите акцентират върху не съвсем законното изготвяне и употреба на агитационни материали, умишленото им унищожаване или повреждане, нарушените правила за провеждане на публични прояви, агитацията от страна на неупълномощени лица или на места, забранени от закона.

Данните на гражданското сдружение за изборите „Голос“ като цяло не са много различни от представените в доклада на вътрешното министерство, заяви пред изданието Лилия Шибанова от ръководството на организацията. Нарушенията, споменати в доклада до президента, са „все дребни и нищо неозначаващи“, „капка в морето“ – там не се казва почти нищо за масовото използване на административен ресурс от чиновниците, изтъкна Андрей Бузин, оглавяващ друго обединение на избиратели в Русия.

Органите на реда най-вероятно изобщо не са регистрирали такива злоупотреби със служебно положение от страна на длъжностни лица, смята експертът на „Голос“ Аркадий Любарев, цитиран в „Комерсант“. Според Андрей Бузин, ще мине доста време, докато правоохранителите направят окончателна равносметка на изборните нарушения, допълва всекидневникът.

В същото време, очевидно за да потушат масовото недоволство, днес властите съобщиха, че за нарушения на изборното законодателство в кампанията за избор на депутати в Държавната дума генералната прокуратура на Русия е привлякла 72 души към административна отговорност.

Държавната агенция ИТАР-ТАСС съобщи това, цитирайки Лариса Коптева, началник на Управлението за надзор над спазването на човешките права към Главната прокуратура. Тя добави, че по време на предизборната кампания прокурори в страната са внесли за разглеждане общо над 700 докладни за установени нарушения на законодателството.

Директорът на Главното управление за осигуряване на охрана на обществения ред към МВР Юрий Демидов съобщи, че по време на избирателната кампания и самите избори на 4 декември органите на полицията са съставили 2091 протокола за административни нарушения. Повечето от тях се отнасяли до нарушаване на правилата за агитация и разпространение на агитационни материали. Повече от половината случаи вече били разгледани от съдилищата.

Над деветстотин души са привлечени към административна отговорност, а 67 са наказани с „административен арест“. По време на предизборната кампания в страната са били регистрирани малко над 4 милиона заявления на граждани за извършени правонарушения. В момента полицията води разследване по 53 наказателни дела, като в 12 от тях вече са установени извършителите. В Следствения комитет на Руската федерация са постъпили 341 съобщения за нарушения, като по 151 от тях е отказано да бъдат възбудени наказателни дела.
БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.