Бунтове разклащат режима на Назърбаев

Мария Гордеева

Ройтерс

Проект на Норман Фостър за развлекателен център в Астана. Снимка: личен сайт

Бунтовете на петролните работници в Западен Казахстан говорят за това, че се засилва натискът върху президента Нурсултан Назарбаев да разхлаби строгата авторитарна система, изградена от него в огромната централноазиатска страна, която губи бързо привидната си стабилност.

Според казахстански представители, в сблъсъците на 16 декември след уволненията на петролни работници са били убити 14 души в западния град Жанаозен, а още един човек е бил убит на следващия ден, когато насилието е обхванало и намиращо се наблизо село. Това беше локална криза, която отдавна тлееше и с която местните власти не успяха да се справят.

„Хората искат да бъдат чути, но няма механизми, чрез които това да стане. Такъв е ефектът от подобни брутални методи“, смята казахстанският политолог Айдос Сарим. „Жанаозен всъщност заплаши единството на нацията ни“. „Като цяло има нужда да се отпуснат юздите. Нужни са обществени механизми. Има неща, които трябва да бъдат обсъдени в парламента“, каза той. „Трябва да се модернизират обществото, политическата система“.

Седемдесет и една годишният Назарбаев, който е бивш металург, управлява степната държава-производителка на петрол още от времето на Съветския съюз и проведе светкавични пазарни реформи, довели до бърз икономически растеж и повече от 120 милиарда долара в преки чуждестранни инвестиции.

Но съществува огромна разлика между либералния икономически модел и еднолично управляваната политическа система, в която Назарбаев има големи правомощия, не позволява никакво несъгласие и ръководи „Нур Отан“ – управляващата партия в 16,6 милионната бивша съветска република.

Известен с прозвището „Татко“, той управлява с твърда ръка деветата по големина страна в света, пренебрегвайки, както в чужбина, така и у дома, критиките относно репресиите срещу независимите медии и дисидентите. През януари Назарбаев ще свика предсочни парламентарни избори, които ще позволят поне номинално да има опозиция в еднокамарния еднопартиен парламент. Но президентът не пожела да се вслуша в западните призиви да изпълнява ангажиментите си към демокрацията.

Назарбаев си остава популярен в Казахстан, в чийто съседки като Киргизстан и Таджикистан имаше доста голяма нестабилност. Президентът беше показан от държавната телевизия как се мести от една празнична гала вечеря на друга в своята футуристична столица Астана, когато избухнаха сблъсъците навръх 20-ата годишнина от независимостта от Съветския съюз.

При безредиците в град Жанаозен петролни работници влязоха в стълкновние с полицията и подпалиха множество частни сгради, както и такива на местната власт. Това бяха най-кървавите сблъсъци от времето на Съветския съюз насам. Хиляди петролни работници стачкуват от май в Мангистауска област, искайки повишаване на заплатите. Около 2 000 стачници бяха уволнени, а държавната машина до голяма степен не обърна внимание на оплакванията на служителите от нефтодобива.

„Към Назарбаев беше отправено сериозно предизвикателство“, каза Алексей Малашенко, анализатор към московския аналитичен център „Карнеги“. „Той просто го проспа, пропусна удара… след което последва несъразмерна реакция“.

ПУКНАТИНИ В СТЕНАТА?

„Протестите извадиха наяве и основните слабости на политическата система, която Назарбаев градеше през 20-те години, откакто е на власт – но тя работи, докато лидерът е силен и относително млад“, каза Лилит Геворгян, анализатор в „Ай Ейч Ес Глобъл инсайт“. „При предаването на властта всички достижения на политическата и икономическа стабилност могат да бъдат заличени, ако избухнат политически вълнения“.

Казахстанските власти се опитаха да отклонят обвиненията, отправени към Назарбаев. Близкият съветник на президента Ермухамет Ертисбаев заяви, че безредиците са били организирани с пари от чужбина, но отказа да даде повече подробности. Той каза още, че положението е окончателно овладяно.

„Няма да има революция в арабски стил. Можете да видите с очите си, че в Казахстан е спокойно“, заяви той. „Цялото мултиетническо население на Казахстан подкрепя държавния глава“. Запитан относно митинг в град Актау, административния център на Мангистауска област, той отвърна: „Знаете, че митинги има и в Ню Йорк, и в Кайро…Гражданите имат право да протестират, затова нека не правим кардинални изводи“.

Амиржан Косанов, казахстански опозиционен лидер, отхвърли всякаква чуждестранна намеса в протестите. „Опасявам се, че тези обвинения за чуждестранни провокатори… ще станат причина властите да откажат да анализират истинските причини за събитията в Жанаозен“, написа Косанов в своята страница във Фейсбук.

100 души бяха ранени при сблъсъците и в Жанаозен беше обявено извънредно положение. Властите обвиниха за кръвопролитията, палежите и грабежите „хулигани и присъединили се към тях петролни работници“. Те наложиха полицейски час в Жанаозен и сега контролират цялото движение от и към града, въпреки че казват, че положението до голяма степен се било успокоило.

Но в Актау в понеделник стотици петролни работници проведоха митинг за трети пореден ден. Това се случи пред погледите на полицаи от частите за борба с безредици, мнозина от които бяха въоръжени с автомати.

ЕКСПЛОЗИИ И ПРЕСТРЕЛКИ

В почти всяка своя реч Назарбаев насочва вниманието към жизнения стандарт в Казахстан, който е доста по-висок от този в други централноазиатски страни. Той също така изтъква като основно достижение на неговото управление „стабилността и разбирателството“ в предимно мюсюлманската, но мултиетническа държава.

Но тази година поредица от взривове и престрелки из страната уплашиха властите, които обикновено хвърляха вината за тях върху ислямски бунтовници, но сега рутинно назовават някакви неопределени „терористи“. „Образцовата политическа стабилност, с която Назарбаев се хвали и представя като едно от най-големите му достижения, показва доста слабости, които се проявяват в най-лошия за него момент“, каза Геворгян.

„Символиката не можеше да е по-голяма – докато той празнуваше своите постижения, събитията в Западен Казахстан показаха каква е действителността. Казахстан не е толкова стабилен, колкото Назарбаев или правителството му искат да го представят пред чуждестранните инвеститори“.

Новините за репресии срещу бунтовете се разпространиха по социалните мрежи, както стана в арабския свят и по време на неотдавнашните протести в Русия против предполагаемите изборни фалшификации. Традиционните медии представиха положението по един по-различен начин, напомнящ времената на Съветския съюз, когато Назарбаев е бил ръководна фигура в Централния комитет на компартията.

Основната държавна телевизия „Хабар“ излъчи игрален филм за живота на Назарбаев и интервюта с него. Певци пяха песни с текстове, написани за президента, а видеоклипове го показваха като „основателя на новия Казахстан“. Интернет, мобилните комуникации и наземните телефонни връзки бяха прекъснати в Жанаозен. Комуникацията беше затруднена и на други места в страната. „Този начин на поведение – с блокиране на информацията и социалните мережи, показа на целия свят, че губещите са фактически властите“, каза Малашенко.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.