Вежди бей и сборът на глупците

Сбор на глупците – с такова впечатление остава човек, като чете стенограмата от заседанието на Министерския съвет през седмицата, на което археолозите и БАН бяха обвинени за забавянето на магистралите.

Най-напред министърката на строителството Лиляна Павлова обяснява, че археолози саботират строителството. Имало „проблем“ при магистралите „Хемус“ и „Струма“. Той се състои в това, че на трасето имало антично селище, античен некропол и др. и те трябва първо да се проучат. „Дали сме им пет милиона само за 2011 г. за какви ли не обекти, но те за всеки обект искат и още в дълбините, в недрата да влязат сигурно, не знам”, гневи се министърката.

Министърът на финансите Симеон Дянков на свой ред казва, че „случаите” били „особено странни“, защото „тази година за археология сме дали три пъти повече пари, отколкото миналата година. А за следващата година по бюджет даваме още, удвояваме парите“.

Накрая премиерът Борисов обобщава:“Техните номера са ми известни“.

Министърът на културата Вежди Рашидов авторитетно се изказва, че „аналогичен проблем” има и при столичното Ларго. И поради това Рашидов предлага етнографският институт и археологическият институт на БАН да минат към неговото министерство, „за да имаме координация“.

И показва как трябва да се работи – „Миналия ден уволних шефката на Националния институт за паметници на културата, защото безкрайно много преписки има… Изобщо, там е един бардак, който или трябва да го вкараме в ред, или нещата ще вървят все така бавно“.

Бейският манталитет на Вежди усилва впечатлението за общата некомпетентност на всички министри.

Какво не е наред? В изречената камара глупости за археолози и институти няма нищо вярно. Най-напред, местните музеи, на чиито територии са открити антични останки, не са към БАН, а към местните общини и към Министерството на културата. Те само отчитат научни резултати пред Археологическия институт на БАН. Което, види се, не е ясно и на самия министър Рашидов. А при откриване на антични останки по закон се правят задължителните разкопки и проучване.

Вежди бей е уволнил арх. Йорданка Кандулкова от поста директор на Националния институт за паметниците на културата, защото си позволила да каже по телевизията, че институтът не е давал разрешение да се преустройва фасадата на сграда-паметник в центъра на Бургас, а е разрешил само вътрешни преустройства. А беят има друг възглед по въпроса и това било уронване на доброто име на работодателя – министерство на културата.

Срещу уволнението има декларации на всички организации на архитектурното и културно наследство у нас. Но кой може да накара бея да мисли. Той ще вземе под свое подчинение цялата археология и ще ги научи как се работи…

С декларация, че няма нищо общо със забавянията на магистралите заради разкопки, излезе и БАН. Дали някой от сбора на глупците ще разбере за какво става дума?

Дай там, джаста-праста да прекараме магистралите и да застроим центъра, пък какво ще залеем с бетон отгоре няма значение…

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.