Смъртоносни тайфуни доказват климатичните промени във Филипините

ДПА

Наводнение във Филипините. Снимка: от тв екрана

Ивон Антоняо има проблеми със съня нощем, откакто семейството й оцелява при катастрофалните наводнения, които пометоха селото им, намиращо се близо до филипинския град Илиган. Четирийсет и три годишната майка, четирите й деца и съпругът й се покачили на мангово дърво в село Баюг, за да се спасят от калните води, и гледали безпомощно как приятелите и съседите им се борят да се измъкнат от потопа, преди да бъдат ударени от носени от водите дървени трупи, а после изчезнали.

„Някои успяха да се доберат до сигурно място, но дърветата премазаха лицата и главите им“, каза тя по телефона от евакуационен център в Илиган. „Беше ужасяваща гледка.“ Антоняо сподели, че съвестта я гризе, задето оттласнала от крака си момче, което се държало за него, за да успее тя да се спаси.

„Съжалявам, но бях последната, която се покачи на дървото, и онова момче ме сграбчи за крака“, каза тя. „То ме умоляваше да му помогна, но дървените трупи се забиха в дървото и аз почти загубих равновесие. Казах му, че съжалявам и оттласнах ръката му от моя крака.“ „На следващата сутрин видях момчето мъртво, тялото му беше смачкано от трупите“, каза тя, плачейки. „Защо ни се случи това? Просто не мога да разбера.“

Мнозина също се чудеха защо имаше опустошителни наводнения тъкмо в Южните Филипини, обикновено пощадявани от смъртоносните тропически циклони и другите природни бедствия, които всяка година донасят разрушения на намиращия се в Югоизточна Азия архипелаг.

Природозащитниците и учените обаче не са сред шокираните от този катаклизъм. Преди три години те извършиха симулация с научна цел за това какво би било влиянието на климатичните промени върху архипелага, състоящ се от повече от 7000 острова, и практически предрекоха това, което се случи в Илиган и близкия град Кагаян де Оро.

Но тези предупреждения бяха отхвърлени от властите като създаване на излишна паника, каза Хосе Ма Лоренсо Тан, президент на Световния фонд за дивата природа във Филипините. Той съобщи, че изследването е предрекло шест влияния на промените в климата, които ще засегнат Филипините: всяка година времето ще е различно; тайфуните ще зачестят; морското равнище и температурите ще се покачат; а много области ще пострадат от дъждове в екстремални количества или от суша.

Районите, които обикновено не са заплашвани от тропически циклони, вече не са сигурни, каза той. „Промените в климата по същество означават, че фразата „всичко е както обикновено“ отива на боклука и сега се изправяме пред това, което аз наричам „нищо не е както обикновено“, каза той.

Тайфунът Уаши удари Южните Филипини миналия петък, като за по-малко от 12 часа се изсипаха дъждове, равняващи се на валежните количества за цял месец. Наводненията станаха, докато хората са спели, заличавайки цели села и помитайки къщи, автомобили и дървета. След най-лошото природно бедствие сполетявало Филипините от години насам загиналите са повече от 1000, а останалите без дом са повече от половин милион.

Бенито Рамос – ръководител на Службата за гражданска защита, която отговаря за правителствената политика за предотвратяване на последиците от бедствията, както и за спасителните операции, заяви, че наводненията вследствие на Уаши трябва да са предупреждение за всички, че Южните Филипини вече също са на пътя на тайфуните.

„Хората не са свикнали с този факт и сега именно това е предизвикателството“, каза той. „Трябва да разясним по-добре на хората и обществото последствията от климатичните промени.“ Рамос каза, че местните власти също трябва да засилят инициативите за защита на околната среда и да се опитат да предотвратяват подобни природни бедствия.

„Всички знаем, че в планините близо до засегнатите градове има незаконна сеч и опожаряване на гори за разчистване на земеделски площи“, каза той. „Местните общности трябва също да поемат отговорност в опазването на своята околна среда.“

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.