Андрей Иларионов: Путин готви опасен реванш

Новий регион

Плакат срещу Путин на митинга на 24 декември. Снимка: ридус

Руските власти подготвят рязък поврат и реванш, които могат да бъдат осъществени в най-твърда форма. Не са изключени убийства на опозиционни лидери, терористични атаки, военен конфликт и въвеждане на извънредно положение в страната. Това становище беше изразено по радиостанцията Finam.fm от бившия съветник  на Владимир Путин по икономическите въпроси, президент на Института за икономически анализи и старши научен сътрудник в Института Катон Андрей Иларионов.

В коментар за масовите протести срещу изборните измами в Русия Иларионов заяви, че не бива да има никакви илюзии: Кремъл не смята да изпълни исканията, и никой няма да си подаде оставката. Властта не се е променила, променило се е обществото, констатира той.

Според него най-важното, до което е стигнало обществото, или поне голяма част от него, след поредните фалшифицирани избори на 4 декември, въпреки че големи промени в сравнение с 2007 г. и 2008 г. не са се случили, „не е, че властта е станала по-нагла при фалшификациите, а че обществото става все по-нетолерантно към тези измами. Така че при властите няма никаква промяна. Властите не смятат за необходимо да отговорят на тези искания (на протестните митинги). Властите не смятат за необходимо да извърши някакви промени, с изключение на козметичните и пускането на някаква димна завеса, която да отклони вниманието и по някакъв начин да отслаби протестното движение“, смята Иларионов.

„Властите се занимават с провокации и дискредитиране, особено на тези, които организират митингите, но най-важното е, че властите се готвят за реванш. Те сериозно се готвят за остър завой, когато от така наречените либерализация и демократизация в кавички ще се насочат в съвсем различна посока. Това ще се случи много скоро“, подчерта Иларионов.

Според него, при сегашното ниво на подкрепа за Владимир Путин, когато последните проучвания показват, че рейтингът му дори според социологически агенции, които не са надеждни, не е по-висок от 34-36%, настоящият министър-председател е малко вероятно да спечели президентските избори на първия тур.

„Това означава, че дори мащабни фалшификации на равнището на 4 декември може да не са достатъчни на Путин, за да спечели първия тур от изборите, който е насрочен за 4 март. А втори тур за него е абсолютно невъзможен, защото вторият тур става непредсказуем, тъй като мащабът на протестното гласуване може да бъде такъв, че почти всички опозиционни сили да се обединят около онзи – втори кандидат, който ще излезе на втория тур“, смята Иларионов.

„Става толкова рисковано, че никакви фалшификации, независимо от мащабите им, няма да помогнат да се гарантира победата. Това означава, че той се нуждае от победа в първия тур. Това означава, че той и онези хора, които заедно с него разработват тази програма, и които не искат да напуснат властта, а значи собствеността, авоарите, сигурността, свободата и може би дори и живота си, не могат да си го позволят. Това означава, че те трябва да предприемат нещо, което ще направи всички други въпроси да изглеждат съвсем дребни в сравнение с това, което ще се случи“, казва бившият съветник на Путин.

В тази връзка той припомни какви мерки са вземани в миналото, за да се запази властта, или да бъде укрепена в страната.

„Виждаме, че кандидатите за президент на Русия, или хората, които си мислеха, че могат да бъдат президенти на Русия, приключиха живота си трагично. Загинаха от насилствена смърт. Достатъчно е да се припомни Галина Старовойтова. Застреляна във входа на собствения си дом. Сергей Юшченков. Застрелян пред входа на собствения си дом. Един от организаторите на партия „Либерална Русия“, въпреки че той не беше кандидат за президентския пост, Головльов беше застрелян.

Генерал Лев Рохлин е застрелян в дома му през юли 1998 г. Генерал Александър Лебед загива при катастрофа с хеликоптер. Харизматичният генерал Трошев – той се замисля за властта и има подкрепа сред войските в Северен Кавказ, загива в самолетна катастрофа. Да не говорим за лидерите на Чеченската република, за хилядите загинали в Кавказ или при терористични атаки. Говоря само за това, което се случва в нашата история. Просто трябва да разберем какви методи могат да бъдат приложени към онези, които сериозно се замислят за политическата власт в нашата страна“, каза Иларионов.

В същото време той отбеляза, че не може да каже какви конкретни действия ще бъдат предприети. „Но е ясно, че този дълъг списък съдържа най-разнообразни мерки – има нещастни случаи, терористични актове, има международни „инициативи „за възстановяване на квази-Съветски съюз – в сравнение с всякакъв конфликт с участието на руската армия всички въпроси от вътрешния дневен ред напълно избледняват.

Това създава допълнителни основания за налагане на извънредни мерки, извънредно положение, включително с ограничаване на медиите. Това толкова често и редовно е извършвано в различни страни по света, включително и в нашата, че да се изключва подобно развитие от анализите би било изключително неразумно и недалновидно. Това просто трябва да се има предвид“, каза Иларионов.

„Ако това не се случи, слава Богу, продължи той. Но, честно казано, не виждам вариант, при който може да задържи политическата власт и относително законно и легитимно да се върне в президентството с такава политическа подкрепа и при тези тенденции на политическа подкрепа. За мен това изглежда малко вероятно.“

Според него, от самото начало е ясно, че Медведев прекарва последните си дни на поста. „И, честно казано, не виждам вариант, при който той ще остане не само до 7 май, но и до 4 март. Не виждам други варианти, освен той да се оттегли на някаква почетна работа, а Путин да заеме поста на президент. Това ще бъде една от най-меките стъпки за получаване на политическата власт. Трябва да се имат предвид мащабите на това, което е заложено. Става дума за политическата власт“, смята Иларионов.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.