8,5 млрд. евро глоба за „Шеврон“ и още победи за правозащитниците през 2011 г.

Всеки ден на различни места по света се нарушават правата на човека и това изпълва страниците на вестниците и емисиите на телевизиите с черни новини.

Но се случва да има и добри новини за хората и правозащитниците. Четири такива събития са определени от правозащитната организация „Амнести интернешънъл“ за добрите новини на 2011 г. Това са все победи, извоювани в името на защитата на правата на човека, след дългогодишни битки, утончява в. „Кориере дела сера“.

В Еквадор след 18 години на съдебни препирни на 14 февруари еквадорски съд осъди петролния гигант „Шеврон“ да плати рекордна за всички времена глоба за замърсяване на околната среда. Компанията ще трябва да се раздели с 8,5 млрд. евро заради екологичните щети, нанесени на тропическите гори покрай река Амазонка в провинция Сукумбиос, в североизточната част на страната, както и заради сериозните вреди от това замърсяване върху здравето на местното население.

В периода 1964-1990 г. компанията „Тексако“, закупена през 2001 г. от „Шеврон“, е разляла в резултат на скъсване на петролопроводите над 68 млрд. литра токсични отпадъци в реките в тези тропически гори, а в околната среда са се озовали 64 млн. литра суров петрол.

В Сърбия на 26 май беше арестуван издирвания от години Ратко Младич, човекът, който в изби в Сребреница 8000 мюсюлмани, подигравайки се по този начин с мисията на сините каски на ООН. Младич беше задържан в селце на стотина километра от столицата Белград по посока на границата с Румъния.

16 години той живя в нелегалност, а Белград беше обвиняван, че го защитава и укрива. Сега Сърбия реши да не го брани повече и залавянето му, заедно с арестуването и на други военнопрестъпници от войните в бивша Югославия, като например Горан Хаджич, спечели на Белград напредък по пътя за еврочленството.

Освобождаването на политически затворници в Мианма е също добра новина в областта на правата на човека. На 12 октомври властите там пуснаха на свобода 200 политически затворници – амнистия, обявена още през март.

Сред освободените беше известният актьор и сатирик Зарганар, осъден няколко пъти за системни критики срещу военната хунта в Мианма. В местните затвори обаче остават още 1800 политически затворници, припомня „Амнести интернешънъл“.

Серия добри новини дойдоха през тази година от Аржентина. На 28 ноември приключи 30-годишната трагедия на близки на безследно изчезнали противници на военната диктатура. 12 от 17-те военни, отговорни за 85 престъпления във връзка с тези изчезвания, бяха осъдени на доживотен затвор.

Всички те бяха обвинени заради мъченията и убийствата, извършени в тайния център за задържане във военноморското техническо училище в Буенос Айрес. Днес сградата е превърната в музей в памет на жертвите.

Сред осъдените на 28 ноември беше и бившият военноморски офицер Алфредо Астис, известен с прякора Ангела на смъртта заради организирането на стотици отвличания и убийства. Астис бил известен с навика да разцелува публично насред Буенос Айрес онези, които после трябвало да бъдат арестувани. Прегръдката и целувката била знак от негов страна към неговите съучастници кой точно трябва да бъде похитен и убит.

Преди това, на 31 март, пенсионираният генерал Едуардо Кабаниляс беше осъден на доживотен затвор, защото ръководил през 1976 г. център за задържане в Буенос Айрес, в който били измъчвани и убивани политическите затворници, докарани от други латиноамерикански страни.

На 14 април бившият президент на Аржентина Рейналдо Биньоне, който беше на власт между 1982 и 1983 г., беше осъден на доживотен затвор за престъпления, извършени по време на диктатурата. На 16 май осем бивши военни бяха осъдени също на доживотен затвор заради разстрела през 1976 г. на 15 политически затворници в градчето Маргарита Белен.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.