„Газпром” призна това, за което у нас лъжат от години, начело с Първанов

А, „Южен поток” можело да не се строи, изненадващо призна шефът на „Газпром”. Защо? Нали уж беше голямата полза за България и Южна Европа?

Всички помнят, че преди няколко години президентът Първанов нарече подписаните с Русия договори за газопроводи, петролопроводи и АЕЦ „Голям шлем”. Тогава вестник „Комерсант” ги нарече „Голям член за България”. Въпрос на гледна точка…

Но, така или иначе, години наред президентът Първанов и проводници на руски интереси като бившия министър Румен Овчаров обясняваха каква голяма полза има от газопровода „Южен поток” за България. И как този газопровод не противоречал на газопровода „Набуко”, който иска да е алтернатива на руския газ.
Години наред пишехме в e-vestnik, че „Южен поток” не е нищо друго, освен начин Русия да прецака Украйна, през която минава руския газ за Европа. И че този газопровод е от полза само на Русия, но не и за България. През това време руското енергийно лоби у нас, начело с президента Първанов лъжеше последователно как това е в български интерес.

Е, сега шефът на „Газпром” Алексей Милер заявява пред агенция „Интерфакс“, че „Южен поток“ винаги е бил свързан с Украйна. Проектът бе замислен като алтернатива на украинската тръба, но в момента Русия и Украйна обсъждат създаване на съвместно предприятие на базата на украинската транзитна система, казва Милер. Поредният кръг от преговори е на 15 януари и в случай на успех за Москва, за „Южен поток“ са възможни три варианта: намаляване на капацитета му, отлагане на строителството или отказ от проекта, отбелязва източник, близък до „Газпром“.

Какво излиза – че българският президент е демагог и директен проводник на руски интереси в България, който заблуждава народа си за големите ползи от един проект, изгоден само за „Газпром” и Русия? И с който България се оказва пионка в шантажа срещу Украйна, за да клекне при преговорите.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.