Пазарът на тела е във възход

Биоетиците бият тревога, но са безпомощни

„Пазаруване на тела: превръщане на телесните части в печалба” на Дона Дикенсън е комай най-силното четиво по биоетика, излизало на български (изд. „Алтера”).

Американската специалистка в тази материя отбелязва: „За разлика от други публикации за търговията с органи и човешка тъкан настоящата книга не стига до заключението, че процесът на превръщане на тялото в стока, така нареченото пазаруване на тела, или „бодишопинг”, е неизбежен”.

Но то върви. Пазаруват се кости от умрели, тъкани, кожа, кръв от пъпна връв, бъбреци, сперма, яйцеклетки, всичко. Към 2006 човешка глава е вървяла в Щатите за $550-$900, глава без мозък: $500-$900, само мозък: $500-$600 и т.н.

Сега цените са далече над тези, предполага авторката. Там тази търговия е забранена, върви на черно като кооперация между брокери и богребални бюра, разбирай: с тлъста печалба, в последна сметка, за биомедицинския предприемачески ентусиазъм.

Европа се опитва да регулира пазара, в Германия и Италия донорството на яйцеклетки е забранено, но най-голямото им търсене в силно католическа Испания е от германки и италианки. Глобализацията е безкомпромисна.

Безкомпромисен е и прогресът на биотехнологиите. Украинките, които продават в Кипър за жълти стотинки яйцеклетките си ще почнат да научават истинската им цена когато навлязат във възрастта на менопаузата. Продават тялото си бедните.

Ако на някой богат и известен отстранят бедрените кости в погребално бюро и се разчуе, се вдига шум. Шумът струва много пари. Дикенсън е населила книгата си с действителни случаи, така е по-четивна.

Въпросът даже не е толкова дали донорът получава пари и какви са те в сравнение с крайната печалба, пише тя. Безспорното в случая е експлоатацията, но другите етични проблеми я надрастват. И в тях примерно „дизайнерският ембрион” не е най-сериозният. Той си е чистопробна евгеника и точка.

„Клиентът избира донорите”, е пазарният аргумент. Робството не е напускало човешката история, излиза от патоса на Дикенсън. И ще се разраства.

От Книжен Ъгъл

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.