Протестите смъкват ореола на Путин

Франс прес

Плакат срещу Путин на митинга на 24 декември. Снимка: ридус

Огромната демонстрация в Москва срещу Владимир Путин свали ореола от режима му, на власт от дванайсет години, до такава степен, че по-малко от три месеца преди президентските избори, силната фигура в Русия трябва да помисли за промяна на системата, отбелязват анализатори.

Едно табу бе разбито в държавните телевизии, стриктно контролирани от властта: те не само показаха огромния митинг и лидерите на опозицията, но и водещите за първи път признаха, че протестът е насочен директно срещу Путин.

Всъщност в събота бяха мобилизирани десетки хиляди руснаци, много повече от 10 декември, датата на първия голям митинг. Но ако първата демонстрация бе преди всичко против фалшифицираната победа на парламентарните избори на управляващата партия, сега лозунгите на демонстрантите бяха насочени главно срещу премиера.

„Протестите няма да спрат. Вече не става дума само за демонстрации, а за обществено мнение, което повече не вижда в сегашната власт легитимна институция“, заяви Евгений Гонтмахер, ръководител на центъра за социална политика в Института по икономика. „Властта прави отстъпки, но се бави, това е знак за предреволюционна ситуация“, допълни Гонтмахер.

Главният идеолог от ерата на Путин, Владислав Сурков, заместник шеф на президентската администрация, призна в интервю от петък, че обществото се е променило радикално. „Социалните структури се раздвижиха“, заяви Сурков за вестник „Известия“, като отбеляза, че режимът трябва да започне реформи, за да си възвърне моралния авторитет. „Кой би искал да подкрепя корупцията, несправедливостта и глухата система, в която идиотщината прогресира? Никой! Дори и тези, които са част от нея“, заяви Сурков (във вторник Сурков беше назначен за вицепремиер по модернизацията – б.р.).

Кандидат за президентските избори през март 2012 г., Владимир Путин обеща да модернизира в бъдеще политическата система, чиито основни линии бяха обявени миналия четвъртък от президента Дмитрий Медведев. Тези мерки имат за цел да улеснят преди всичко регистрирането на политическите партии и да възстановят избирането на губернатори на региони, назначавани от Кремъл от 2004 г. Според анализатори, това разкрива безпокойството на режима.

„Властта се страхува от влошаване на ситуацията“, подчерта Александър Коновальов, директор на института за стратегически изследвания. „Путин бе десакрализиран и режимът му губи легитимност“. Въпреки че лагерът му уверява, че все още се ползва с подкрепата на мнозинството, Владимир Путин губи преднина в сондажите.

„Отношенията му с елита започват да се променят, той повече не е върховен арбитър. В даден момент, елитът може да реши да го свали от власт, за да предпази системата от унищожение под натиска на улицата“, заяви Николай Петров, анализатор в центъра Карнеги в Москва.

Знак за тази тенденция, бившият министър на финансите Алексей Кудрин, който Путин смята за приятел, отиде да протестира в събота и приветства диалога между властта и опозицията, за да се избегне „революция“. „Шансовете на Путин да бъде избран са огромни, но той не може повече да противодейства на намаляването на популярността му. Не смятам, че Путин ще бъде способен“, подчертава Петров.

Според Гонтмахер, той трябва да вземе изключителни мерки, за да излезе от тази ситуация и да спаси облика си. „Властта има шанс, но е малък. По-добре Владимир Путин да помисли за стратегията си за оттегляне от властта,“ заключи Гонтмахер.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.