Северна Корея – борба за влияние зад гърба на младия наследник

Франс прес

Корейка плаче за смъртта на Ким Чен-ир. Снимка: от тв екрана

Погребението на бившия ръководител Ким Чен-ир е внимателно наблюдавано, за да се прецени кои видни фигури държат ключа към властта в Северна Корея зад младия му и неопитен приемник Ким Чен-ун. Севернокорейският елит като че ли стяга редиците си след кончината на вожда си на 17 декември и предаването на символите на властта на най-малкия му, ненавършил 30 години син – той е трето поколение на династията, чието начало поставя дядо му Ким Ир-сен – основател на комунистическа Северна Корея.

Тези висши функционери обаче вероятно бързо ще започнат да използват лакти, за да спечелят влияние пред младежа, получил образованието си в Швейцария и за когото се знае малко освен, че е запален почитател на баскетбола, ските и филмите с Жан-Клод Ван Дам.

При все това никой няма интерес да предизвиква скандал, смятат експертите. “Тези хора знаят, че е в техен интерес да останат заедно, ако не искат да изгубят позициите си”, подчертава преподавателят в Университета Кукмин в Сеул Андрей Ланков, говорейки за предизвикателствата пред режима, изправен през икономика в разруха и жестоко потискано гладуващо население.

Кой обаче ще съветва Ким Чен-ун и кого ще слуша той?

“Поне в началото големите фаворити са регентите, избрани от Ким Чен-ир – сестра му Ким Кьон-хи и нейния съпруг Джан Сон-тхек, но докъде стига доверието към Джан не е ясно”, пише Ралф Коса, президент на Тихоокеанския клон на мозъчния тръст Център за стратегически и международни изследвания.

След като през август 2008 г. Ким Чен-ир получи инсулт, Джан беше смятан за втория по влияние човек в страната. Миналата година той беше издигнат до заместник-председател на Националната комисия за отбрана (могъща независима агенция), а в неделя се появи за първи път във военна униформа по държавната телевизия – важен знак за режима, чийто девиз е “на първо място – армията”.

В кариера си обаче Джан е имал и върхове и спадове, като през 2004 г. изпада в немилост заради предполагаема корупция. След като за “превъзпитание” работи като стоманолеяр, на следващата година е реабилитиран, а от 2007 г. насам оглавява администрацията на Корейската трудова партия, което му дава власт върху полицията и съдебната система.

Шестдесет и пет годишният Джан е “непредвидимият елемент в процеса по наследяването на властта”, предупреждава Кен Гоз в публикация на Корейския икономически институт. “Неговата подкрепа ще е жизнено важна за укрепването на властта на племенника му, но в дългосрочен план той може да се превърне в пречка за Ким Чен-ун”, отбелязва той.

Съпругата на Джан – Ким Кьон-хи, също 65-годишна, е в центъра на управлението на страната от 40 години. През септември 2010 г. тя бе повишена в чин армейски генерал заедно с Ким Чен-ун – стъпка към укрепването на семейното влияние в помощ на посочения приемник.

Сред останалите ръководители, които ще присъстват в антуража на новия първи (когото от събота официалният печат нарича “върховен командващ на Народната армия”) фигурират и двама военни – 80-годишния О Гук-рьол, който е и заместник-председател на Националната комисия за отбрана, и 69-годишния И Йон-хо, оглавяващ генералния щаб на въоръжените сили.

Много специалисти прогнозират, че управлението ще се осъществява в колективна форма, поне на първо време.
“Ким Чен-ун ще заема първоначално символична функция. Дали после на свой ред ще стане диктатор или ще си остане само представител  – никой не знае”, казва проф. Ланков.

Някои обаче внимават да не подценят новия лидер. “Той има силна личност и добре кален характер. Не го изключвайте от играта заради неопитността му”, предупреждава Чхон Сон Чхан от мозъчния тръст “Седжон” в Сеул.
Който и да дърпа конците обаче, повечето анализатори смятат, че системата едва ли ще рухне, предполагайки, че по-скоро ще запази в общи линии посоката си. “Ким Чен-ир избра наследниците си според способността им да поддържат същата политика”, допълва Ралф Коса.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.