Смешен плач за Горнооряховския суджук

Европейският съюз въведе ред в Горнооряховския суджук. От 11 януари ще имат право да го правят само трима производители у нас. Досега са го произвеждали …180 производители в цяла България. Кой с каквато си иска рецепта – един само от говеждо, друг и с малко свинско, трети – с повече свинско, с повече или по-малко консерванти и оцветители. А цял народ от балами яде, подведен по етикета…
Да се смееш ли да плачеш ли.

И сега настана смешен плач – онези, които нямат повече право да произвеждат Горнооряховски суджук, се жалват, че вече са отпечатали етикети, ще претърпят загуби. Плашат, че тези трима производители, които ще притежават правото да правят суджука, са прекалено малки и няма да могат да задоволят пазара.

Никой не им е виновен. Да не са отпечатвали етикети, да са си подали заявка, да са оспорвали процедурата. Тя е продължила месеци и никой не е обжалвал. Само трима местни производители – двама от Горна Оряховица и един от Лясковец – са се обединили, заявили са оригинална рецепта, само от сурово говеждо, без консерванти и оцветители, и са застанали зад марката. В турски фермани отпреди 2-3 века е описано, че в района на Горна Оряховица са правени много суджуци по местна рецепта. Което е и основание марката да бъде защитена в Европейския съюз.

Досегашната практика с това име да се продават най-разнообразни суджуци е чиста измама на потребителя.
В крайна сметка, щом у нас на никой не му пука, че на територията на цяла България се прави суджук с име от малък регион, се оказа, че европейските норми защитават българската традиция. Това е смисълът на географските марки в храните. Това е местен продукт, с името, климатичните условия, рецептата и т. н. на мястото, съответно – трябва точно местни производители да я правят.

С това няма да настъпи край на ментетата суджуци, но поне една марка вече е защитена. Това, което българските власти не можаха да направят, го направи ЕС.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.