Японско настъпление заплашва Русия на оръжейния пазар

Правда.ру

Опит с ядрено оръжие. Снимка: Правда.ру

На 27 декември японският кабинет направи видима стъпка към отмяна на доброволните ограничения върху оръжейния износ, влезли в сила през 1967 г. Агенция Киодо съобщи, че решението е взето от правителствения съвет по сигурността с оглед нуждите на страната да развива собствен военнопромишлен комплекс и намеренията й да осигурява доставки на „военно оборудване за хуманитарни мисии“. В случая явно не става въпрос за информационна бомба, тъй като през последните години японската страна неведнъж е намеквала за възможна крачка в тази посока.

Ще припомним, че навремето Страната на изгряващото слънце пое ангажимента да не доставя оръжия на комунистически режими, както и на държави, участващи в международни конфликти и подложени на санкции от ООН. Това бе сериозен удар по програмите на Токио за разработка и производство на въоръжения, тъй като Япония бе принудена да се откаже от съвместните проекти за военнотехническо сътрудничество с цял ред държави.

Сегашното решение безспорно не е било взето без знанието на американския й съюзник, комуто носи изгода. Отказът от предишните ограничения ще позволи например на корпорацията Мицубиши хеви да участва в производството на части за изтребители от пето поколение Ф-35 съвместно с компанията Локхийд Мартин от САЩ. А седмица по-рано официален Токио одобри документ, според който японските сили за самоотбрана ще бъдат въоръжени точно с такива изтребители. Ориентировъчната стойност на поръчката за Токио е 7 милиарда долара. Според експерти, японското участие в проекта би трябвало доста да намали цената на самите изтребители.

Това обаче не е всичко. Военни аналитици посочват, че отмяната на ограниченията върху японския оръжеен износ дава възможност последни постижения на Страната на изгряващото слънце да бъдат използвани в по-нататъшната разработка и модернизация на системата за ПРО на САЩ. Което според тях ще позволи и създаването на европейска противоракетна отбрана.

Поредното „милитаристично“ решение на японското правителство естествено не ще остане незабелязано – нито в света като цяло, нито по-специално в региона. Става дума главно за Китай. Там вече неведнъж са изразявали тревога във връзка с някои стъпки на Токио, явно целящи да отклонят страната от следвоенните нагласи. Пекин не крие своя страх от възраждане на японския реваншизъм и милитаризъм и отправя сигнали, че ще отвърне на нарастващата „военна опасност“ с ново увеличение на разходите за отбрана.

Още повече че през последните години получава доста поводи от японската страна. Сред тях са и ограниченото участие на японски войници в „миротворчески“ и хуманитарни мисии извън региона, и видимото укрепване на японските сили за самоотбрана, и много други факти.
На какво се дължи всъщност решението на кабинета в Япония и доколко са обосновани тревогите на Китай?

„Правда“ помоли за отговор Виктор Павлятенко, шеф на Центъра за японски изследвания в Института за Далечния изток към Руската академия на науките, който заяви: „Някои експерти се мъчат да обвържат нещата с интересите на американската ПРО – решението уж било едва ли не продиктувано от Вашингтон. Но първо, за това се заговори не през управлението на японските демократи, а още по време на либералите, когато горещи глави настояваха забраните да бъдат отменени.

Второ, не бива да надценяваме влиянието на САЩ, а то вече далеч не е същото, както преди 40-50 години например. И трето, военнотехническото сътрудничество между Америка и Япония по принцип се развива и без да бъдат премахнати ограниченията върху износа на оръжия. Да припомним само системата за ПРО с морско базиране „Иджис“, създадена не без участието на Япония. Японците и по-рано разработваха технологии с двойно предназначение, пак заедно с американците, и си ги разменяха с тях.

Основното според мен е съвсем друго и причините са в икономиката. Първо, световният оръжеен пазар е същински Клондайк, а японците сами си бяха затворили вратите към него. И сега, щом дойде кризата, смятат да преразгледат това положение. Второ, Китай вече им диша във врата. И щом той изтласква японската икономика от второто място в света, за Токио е важно да използва оръжейния износ, за да минимизира тези процеси.

Още повече че през последния половин век японският бранд се нареди сред най-уважаваните в света. Същевременно при многократно нарасналата конкуренция на световните оръжейни пазари появата на нови модели японски оръжия, явно неотстъпващи по качество на много от конкурентните, може видимо да тласне напред икономиката на Страната на изгряващото слънце и да заздрави позициите й.

Както знаем, военната техника е продукт на преобразувани граждански технологии; производството и продажбите й до голяма степен движат икономиката като цяло. Което отговаря на общите задачи на Япония – да стане световна държава с политическа и военна мощ, адекватна на днешните предизвикателства.

Колкото до опасенията на някои от нарастване на японския милитаризъм, те не бива да се надценяват. Макар че се очертава Япония стъпка по стъпка да се придвижи и към отмяна на „пацифисткия“ 9-и член от конституцията на страната. Неслучайно през последните години вече неведнъж се повдига въпросът за общонароден референдум дали този член да бъде запазен.

С оглед на видимите промени в нагласите на японското общество през последните 20 години можем да очакваме, че в крайна сметка ще падне и това ограничение върху участието на Япония в международните дела. Не бива обаче да смятаме, че ще последва някакво изостряне. Подобни действия трябва да се преценяват на първо място от гледище на чисто вътрешните японски политически проблеми.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.