2012 г. обещава още повече политика в Русия

Алексей Навални и неговият сайт РосПил

Тази година политиката се върна в Русия и това е основният резултат от президентския мандат на Дмитрий Медведев. 2012 г. обещава още повече политика в Русия – на всички нива и във всички измерения, пише в коментар на уводно място главният редактор на „Независимая газета“ Константин Ремчуков.

Преди Медведев всички твърдяха, че в Русия има само един политик – Владимир Путин. После дълго време казваха „един и половина“. А сега чуваме съвсем различни интонации и други думи от парламентарни лидери като Зюганов, Миронов и Жириновски (водачи съответно на комунистите, „Справедлива Русия“ и либералдемократите, б. р.), пише авторът.

Избирателите в Русия веднага усетиха новия повей и дадоха гласовете си на тези възродени политици. Партията „Единна Русия“ изгуби конституционното си мнозинство. Укрепна и извънсистемната опозиция, отбелязва наблюдателят. Той прогнозира, че известният блогър и опозиционер Алексей Навални със сигурност „ще стане един ден пълноценен кандидат-президент“.

Отминаващата година ще се запомни според автора с това, че „образованото общество“ в Русия не призна резултата от парламентарните избори – победата на „Единна Русия“, която е „в рязък контраст с битовите усещания. Когото и да попиташ (…) никой не е гласувал за ЕР“.

Рейтингите на премиера Владимир Путин и на президента Дмитрий Медведев паднаха тези есен с по 20 пункта. Гражданите на Русия не им простиха приятелската договорка за рокада в тандема: днес ти си президент, а утре аз – и обратно. Плъзнаха и вицове на тази тема, посочва коментаторът.

„На фона на арабската пролет, повсеместно демонстриране на човешко достойнство, вертикалата продължаваше да смята нашия народ за предсказуем източник на собствената си легитимност“, пише той. Протестите срещу изборните фалшификации обаче „показаха на всички Другата Русия. Осмислена, умна, образована, заинтересована. С една дума, такава, в която на човек му се живее. И му се ще да се гордее с нея“, изтъква журналистът.

Главният редактор на „Независимая газета“ пожелава на всички нейни читатели „здраве, благополучие, добро настроение. И нещата да минат без гражданска война“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.