Начално министерско обучение за папагали

Колаж: Г. А.

Ето че коледният и новогодишен дух на милостта и състраданието обзеха иначе така строгия, но справедлив Премиер-Слънце. Макар че мнозина очакваха тази милост да обърне взора му към бедстващите по села и градове пенсионери, съдбата пожела сърцето му да трепне от злочестието на бедстващите на митницата папагали.

Ще кажат тези мнозина: „На възрастните не можа да намери пари за коледни добавки, сега ще храни папагалите”. Това обаче само привидно е несправедливо. Да не забравяме, че все пак много от възрастните хора могат сами да се погрижат за себе си, ако ли не, децата им са длъжни да го направят. А нещастните, безпомощни твари са изцяло зависими от безочливите и жестоки контрабандисти. А и в крайна сметка кой може да каже, че един вид е по- ценен за майката природа от друг!

Мисълта на премиера обаче никога не се ограничава само в една посока. Той предвижда, анализира ситуацията и извлича максималните ползи за страната от нея. Не е тайна, че напоследък около него започнаха едни задкулисни министерски брожения, които в името на народа трябва да бъдат спрени!

Първо, не може един от тях, дори и да е вице, да си позволява да му изземва функциите, да оценява другите и да заплашва. В края на краищата той е само едно вице-Слънце! Други пък не слушат, държат се ляво, пъплят, вместо да бягат с Неговото темпо. Ах, всичко това по време на криза! „Кристис” и „Сотбис” само това чакат, че да ни го понижат. А за всички е ясно, че по-добре да се вдига, отколкото да пада. Рейтинга де.

Твърде вероятно е Премиерът-Слънце да е съзрял една добра възможност да попълни и разшири резервната скамейка, та ако сега действащите министри продължат да действат или бездействат по същия начин, да може по всяко време да ги замени.

Предимствата на един министър-папагал са очевидни – при подходяща дресировка той се привързва силно към стопанина си, не го кълве, слуша и изпълнява заучените команди. Икономичен е – папагалското семе е несравнимо по-евтино от храната в Министерския съвет, не му трябват дрехи, нито бижута, нито чанти и обувки. Вярно е, че вдига шум, но пък това всъщност е добре дошло – как иначе да популяризира правителствената политика?!

Макар, че скамейката на Премиера трябва да е дълга, все пак няма да може да побере всички 1800 екземпляра, затова шанс ще имат онези, които научат най- бързо следните фрази:

Онзи, който се готви за финансов министър да учи следното: „Нисък бюджетен дефицит”, „строга фискална дисциплина”, „остров на стабилност”, „пари без реформи не давам”;

За социален министър: „посипвам си главата с пепел”, „пенсионна реформа”, „нарастване на възрастта”, „програми за преквалификация на пенсионерите”;

Земеделски министър: „стандарт за сиренето ”, „стандарт за хляба”, „стандарт за боба, лука и чесъна”, „усвояване на фондове”, „оценки само от премиера”;

Здравен министър: „закриваме болници”, „здравна реформа ще има”, „лекарства за онкоболни само – с пари на пациента”.

И така нататък. При интерес обучаващият може да прегледа пресата през последната година и да обогати речника на питомците си.

За малко да забравим едно от най-важните предимства на министър-папагала: дори да му се прииска, не може да подаде оставка, понеже няма джоб.

От блога на Златина Коева

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.