Иран страда от санкциите, заплашва САЩ

Главнокомандващият иранската армия Атаола Салехи заяви, че Ислямската република ще предприеме действия, ако американският самолетоносач, който неотдавна напусна Персийския залив, отново се върне в района, предаде Ройтерс във вторник. Агенцията отбелязва, че това на най-агресивното изявление на Техеран след седмица на размяна на остри заплахи и предупреждения, свързани с готвените от САЩ и ЕС нови финансови и икономически санкции заради иранската ядрена програма.

„Иран няма да повтаря своето предупреждение. Вражеският самолетоносач беше преместен в Оманско море заради нашето учение. Препоръчвам на американския самолетоносач да не се връща в Персийския залив“, каза Салехи. Той не посочи името на самолетоносача, но в района се намира американският военен кораб „Джон Стенис“.

Главнокомандващият иранските военноморски сили Хабибола Саяри заяви, че няма нужда чужди сили да поддържат сигурността в Персийския залив. „Ние можем да поддържаме сигурността в залива и присъствието на чужди сили не е нужно. Иран действа въз основа на  международното право и в нашите териториални води не може да има чужди войски“, заяви той.

Същевременно Техеран омаловажи днес собствените си предупреждения за затваряне на стратегическия за световния превоз на петрол Ормузки проток. Миналия месец първият вицепрезидент Мохамад Реза Рахими предупреди, че Иран може да затвори протока, ако му бъдат наложени петролни санкции. Предупреждението беше повторено от няколко ирански командири при 10-дневното иранско военно учение в Персийския залив.

В отговор представители на Пети американски флот, базиран в Бахрейн, заявиха, че няма да допуснат смущения в корабоплаването в района, тъй като „свободното преминаване на стоки и услуги през Ормузкия проток е от жизненоважно значение за регионалното и световно благоденствие“.

„Маневрите просто целяха да засилят сигурността в Персийския залив“, каза говорителят на външното министерство Рамин Мехманпараст. „Главното послание на маневрите беше, че тази сигурност би трябвало да бъде постигната от държавите в региона без каквато и да е външна намеса“, заяви той, като същевременно не коментира предупрежденията на Рахими и висшите военни.

Ормузкият проток е разположен при южните брегове на Иран и е от голямо стратегическо значение, тъй като съединява Персийския и Оманския залив. През него преминават над 40 процента от  световните морски доставки на петрол. В най-тясната си част протокът е широк около 50 км, а дължината му е около 200 км. Корабоплаването в Ормузкия проток се урежда от международното право и конвенция на ООН от 1982 г.

В събота президентът на САЩ Барак Обама обнародва нов закон за финансирането на министерството на отбраната, който засилва санкциите срещу иранския финансов сектор. Нормативният акт позволява на Обама да замрази авоарите на всяка чуждестранна финансова институция, която има бизнес отношения с иранската централна банка във връзка с петролния сектор.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.