Унгария като „Орбанистан“ – какво може популистът с две трети мнозинство

Виктор Орбан с Бойко Борисов. Снимка: правителствен сайт

Десетки хиляди унгарци протестираха срещу новата конституция на страната. Демонстрацията беше проведена под наслов „Отново ще бъдем република“ и бе организирана от граждански групи, според които около 100 хиляди души са се събрали на една от главните улици в Будапеща. В протеста участваха и редица политици, сред които и бившият премиер Ференц Дюрчани. Демонстрантите издигнаха лозунги „Стига!“, „Диктатура на Орбан“ и „Орбанистан“.

Протестиращите се страхуват за демокрацията в страната и обвиняват премиера Орбан в налагане на авторитарно управление. Докато на улицата се провеждаше митинг, в сградата на операта в Будапеща тържествено се отбеляза влизането в сила на новата конституция.

За унгарците Новата година донесе увеличение на данък добавена стойност. Правителството на премиера Виктор Орбан рекордно го повиши на 27% – най-високото ниво в Европа. Освен това с настъпването на 2012-а страната промени официалното си название и се сдоби с нова Конституция, независимо от протестите на опозицията и критиката на партньорите в ЕС и САЩ.

За 18-те си месеца на власт управляващите приеха стотици нови закони. Те пренебрегнаха и предупрежденията на МВФ и ЕС и внесоха промени в устава на централната банка, които дават право на правителството да назначава заместник-управителите й. МВФ и ЕС вече анулираха планирани преговори, на които трябваше да се обсъди спасителен план за затруднената унгарска икономика. Унгария е на път да излезе начело на най-проблемните държави в Европа, твърдят експерти.

„Европейската комисия трябва да провери дали тези нови конституционни разпоредби спазват общото благо на всички държави членки на ЕС, т.е. правовата държава и големите демократични ценности“, заяви френският външен министър Ален Жупе в интервю за френската телевизия „I-te’le“. „Днес има проблем и ние призоваваме Европейската комисия да предприеме необходимите инициативи, за да може тези основни принципи да бъдат спазвани навсякъде, включително в Унгария“, допълни Жупе.

„Отново ще има република“ – това не са думи, които отекват в някоя от арабските държави, събудени от революционна промяна. Това прозвуча в центъра на Унгария, в сърцето на Европа. Хората в страната, която доскоро беше сред отличничките в бившия соцлагер, са гневни. Премиерът им подари за Новата година нова конституция, в която думата „република“ просто не фигурира. Така съседните държави си спомниха за Велика Унгария, която потъна в Австро-Унгарската империя.

„Основният проблем с конституцията е, че разрушава конституционния ред. Новият основен закон всъщност е направен по мярката само на една партия“ заяви Корнел Арок, синдикален лидер. Премиерът Виктор Орбан обаче не чува критиката. Управлява с две трети мнозинство и смята, че може всичко.

За Орбан влизането на новата конституция в сила е повод за празник. Тя изцяло съвпада с интересите на неговата партия – национал-консервативния граждански съюз Фидес. По време на тържеството в операта на Будапеща унгарският президент, издигнат на поста от Виктор Орбан, разбира се, похвали новата Конституция.

„Тя предоставя добра почва за духовното, интелектуалното и икономическото обновяне на нашата страна“, заяви президентът Пал Шмид. Патосът не променя нищо в гнева на хората. Пред сградата на операта те настояваха за оставката на премиера Орбан. Самите унгарци казват, че протестът им е насочен срещу системното рушене на демокрацията и срещу хаотичната икономическа политика на правителството.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.