Бойко спаси ТЕЦ „Брикел”, за да надуе цената на тока. Кой лапа от това?

Оказва се, че ТЕЦ „Брикел” на изневиделица пръкналия се енергиен бос Христо Ковачки, надува цената на тока (сега собствеността е прехвърлена, прелюбопитно, виж по-долу). Това е централа, предвидена за закриване от години. Но премиерът Борисов неотдавна спаси от затваряне ТЕЦ-а, който е голям замърсител и трябваше да бъде спрян. Защо той? Ами разбира се той, той спасява всичко, включително задържани на митницата папагали (виж тук). През лятото Бойко лично обеща, че няма да съкращава работници в „Брикел” и т. н.

И се оказва също, че НЕК не е предвидил, че ще изкупува тока на „Брикел”, който е трябвало да бъде затворен. И сега иска увеличение от 4,5% само заради това.

С благосклонен жест от правителството сега изкупуват тока от „Брикел” с увеличена цена за 156 лв. на мегаватчас, а на съседния ТЕЦ „Марица Изток” – за 107 лв. на мегаватчас. Причината е, че „Брикел” същевременно е и отоплителна централа – парното на град Гълъбово.
Ако исканото от НЕК увеличение от 4,5% на тока е заради новите слънчеви централи, да го преглътнеш – чиста енергия. А става дума за нискотехнологичния, стар и замърсяващ „Брикел”, който е с по-голяма мощност от въведените слънчеви централи в последните 2 години.

Ето хронологията, която издава някои задкулисни действия и поставя любопитни въпроси:

В средата на 2010 г. ЕК започна наказателна процедура срещу България заради „Брикел” на Ковачки като замърсител на въздуха. ТЕЦ „Брикел” работи с изтекло разрешително от екоминистерството, не отговаря на нормите, централи от този тип трябва да се закрият или да се обнови технологично и с очистващи инсталации. Това години наред собственикът Ковачки не прави, а му дават отсрочки. Срещу какво? От симпатии?

През май 2011 ТЕЦ-ът трябваше да спре окончателно. Но вместо това министър Нона Караджова му издава ново разрешително и забравя предишните си оценки, че централата е нарушител, че сероочистващата инсталация не отговаря на нормите. Токът от „Брикел” започва да се изкупува на по-висока цена.
Собствеността на централата е прехвърлена на офшорна фирма на Сейшелските острови. На кого? Не е ясно. Това е номерът на офшорните фирми – не знаеш кой е собственикът. Продал ли я е Ковачки или я е подарил на някого, притиснат от опасността да затворят централата?

Така или иначе, според изчисления на Института за енергиен мениджмънт, по-високата изкупна цена вдига приходите на „Брикел“ с около 92 млн. лв. до юли 2012 г.

Някой собственик, скрит на Сейшелите, ще гушне 92 млн. повече от една централа за закриване. Парите ще ги плати наивният платец на тока. И този, който гласува за ЛИДЕР на Ковачки, и този, който гласува за Бойко, и този, който гласува против тях.
Това е демокрацията…

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.