Мормонът Ромни срещу католика Санторум в надпревара за номинацията на републиканците

Франс прес

Мит Ромни и Рик Санторъм. Снимка: от тв екрана

Мит Ромни е единият от двамата претенденти за президентската кандидатура на Републиканската партия в САЩ, които лидират в надпреварата след партийните събрания в Айова във вторник. Той успя да засили своите позиции на фаворит въпреки съмненията на консерваторите, че е способен да брани традиционните ценности на партията.

Син на бивш републикански губернатор на северния щат Мичиган – неуспял кандидат за републиканската номинация през 1968 г. – 64-годишният Мит Ромни се впуска в политиката на солидни години. Дипломиран в Харвард, успешният бизнесмен е натрупал богатство начело на инвестиционния фонд „Бейн кепитъл“.

Заема поста губернатор на североизточния щат Масачузетс от 2002 до 2006 г., но претърпява и два големи провала. През 1994 г. не успява да влезе в Сената, победен от Тед Кенеди, брат на убития бивш президент. През 2008 г. му се изплъзва и републиканската президентска номинация – получава я Джон Маккейн.

Това обаче не сломява упорството на политика мормон. Още през 1966, изпратен от своята църква за 30 месеца във Франция, той изучава Библията, напредва във френския и заедно със събратя по вяра ходи от врата на врата, за да проповядва сред местните хора. Няма значение, че някой тръшва вратата, щом мерне американски мисионери – Мит Ромни се учи на постоянство.

Този път, четири десетилетия по-късно, словото му трябва да покори електората на републиканците. Консервативните му противници го упрекват заради въведената от него в Масачузетс система за здравно осигуряване, в която виждат направо братска прилика с реформата, наложена през 2009 г. на федерално ниво от Барак Обама. Мит Ромни се брани с обяснения, че подходящото за един щат не подхожда и за цялата страна. Уверява, че първото му президентско решение ще бъде да отмени реформата на Обама.

Лепнатият му етикет на умерен политик е недостатък в днешната републиканска кампания, клоняща надясно. А мормонското му вероизповедание го злепоставя пред християните евангелисти – съществена част от консервативния електорат. Рейтингът му в националните анкети за изборните намерения остава постоянен и никога не надхвърля 25 на сто.

Мъж с атлетична физика, квадратна челюст и побеляващи слепоочия, Мит Ромни прави добро впечатление. Често обаче го критикуват, че не проявява достатъчно спонтанност и говори пред избирателите, сякаш е робот, който си чете урока. Застанал на кормилото на изборен валяк, добре осигурен с финансови средства, Ромни казва, че разчита и на друго предимство – предишната си кариера на бизнесмен, прекарана далеч от коридорите на властта във Вашингтон, мразена от избирателите републиканци.

„Мит не е политик от кариерата. Жизненият му път е свързан главно с частния сектор и той знае из основи как работи нашата икономика“, твърди официалната му биография. С тази вяра в своите сили той се представя като единствения кандидат, способен да спечели срещу Барак Обама, и остро критикува икономическата му политика.

Мит Ромни е прочут и като спасител на зимните Олимпийски игри в Солт Лейк Сити (западния щат Юта) през 2002 г., които едва не фалираха поради множество грешки в организацията. Финансовият успех на тези игри го превърна в герой – и в Юта, където е централата на мормонската църква, и в цялата страна.

* * *

Другият претендент за републиканската номинация – Рик Санторум, който в Айова получи само осем гласа по-малко от Ромни, полага усилия да разиграе възможно най-успешно картата на християнските ценности и се определя като „бомбардировач“ на партията в битката й срещу демократите.

Бивш сенатор от източния щат Пенсилвания, той финишира в стартовия етап от първичните избори почти наравно с фаворита Мит Ромни. При все това средствата и организационните му умения са далеч от тези на бившия губернатор на Масачузетс – това не вдъхва надежди да получи партийната номинация.

Добил славата на безкомпромисен политик с дейността си в Конгреса, Санторум уверява, че е истинската консервативна алтернатива на умерения Ромни. Представя се като политически бомбардировач, готов да влезе в боя, „щом потрябва да се хвърлят бомби“.

Петдесет и тригодишен, висок и чернокос, с очила и общо взето спортна фигура, той подчертава ултралибералните си позиции в икономическите въпроси. „Визията му за Америка предполага да бъде възстановено величието й чрез подкрепа на религията, семейството и свободата“, обобщава сайтът му, открит за кампанията. Там е представен като „последователен консерватор на всички фронтове – и на думи, и с дела“.

В телевизионни интервюта той потвърди тези дни, че е противник на еднополовите бракове, на абортите – дори след изнасилване, и на противозачатъчните средства, макар че не смята да ги забрани. „Според мен това предизвиква множество болести, предавани по полов път, както и нежелани бременности, и не е здравословно хората да практикуват, нали, сексуални връзки извън брака“, поясни в петък Санторум пред телевизия Ен Би Си.

Католик, женен от 21 години и баща на седем деца, той е роден на 10 май 1958 г. в Уинчестър (източния щат Вирджиния). Баща му е имигрант от Италия, а майка му – от италианско-ирландски произход. Рик следва право, после става адвокат в Питсбърг – голям промишлен център в Пенсилвания, след което работи като сътрудник на депутат във Вашингтон.

Голям любител на тениса, Санторум е избран за първи път в Камарата на представителите още 32-годишен, през 1990 г., измествайки конгресмен, стабилно закрепил се в своя щат, традиционно подкрепящ демократите. После – от 1995 г., заседава в Сената, преди да бъде разгромен на изборите през 2006 г. Става известен в Конгреса с водената от него битка срещу правото на аборт.

В изявления за Иран окачествява Барак Обама като „наивен“ в подхода към ядрените амбиции, приписвани на Техеран. Определя тази страна като „радикална теокрация, заклела се да унищожи Израел и западната цивилизация“.

През 2005 г. „Ню Йорк таймс“ разказва в обширен портрет на Рик Санторум, че политикът всяка неделя ходи на литургия в католически храм, разположен в предградие на Вашингтон.

В навечерието на гласуването в Айова* той дори сам разказа, просълзен, как двамата с жена му се решили през 2006 г. да предизвикат преждевременно раждане на 20-седмичен нежизнеспособен плод. Двойката отказала да предаде телцето в моргата и прекарала нощта на болничното легло край малкия покойник, който по-късно бил представен пред другите деца от семейството.

БТА

* Умереният Мит Ромни спечели в Айова с 8 гласа пред „бомбардировача“ Рик Санторум След като спечели на косъм първичните избори в Айова за президентската кандидатура на Републиканската партия, бившият губернатор на щата Масачузетс Мит Ромни прогнозира „бързи и яростни“ атаки от страна на своите конкуренти, които ще се опитат да му отнемат първото място.

Ромни получи само осем гласа преднина пред бившия сенатор от Пенсилвания Рик Санторум в първата надпревара в борбата във всеки щат за номинацията на Републиканската партия за кандидат-президент, който ще се състезава с Барак Обама на 6 ноември. Ромни и Санторум получиха по 25% подкрепа в Айова.

Тексаският губернатор Рик Пери, известен с възгледите си за по-малка намеса на държавата, се класира трети с около 21 процента, предаде Ройтерс. Претендентите заминават за Ню Хемпшир, където проучванията сочат солидна преднина за Ромни. Рик Пери заяви, че се връща в Тексас, за да анализира резултатите от Айова и да реши дали да продължи в състезанието за републиканската номинация. Първичните избори в Ню Хемпшир са на 10 януари. Следва Южна Каролина на 21 януари и Флорида на 31 януари.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.