Наркотиците – все по-силни гласове за легализация

ДПА

Махируханата в „Младост“ до 2002-2003 г. се продаваше от „непрофесионални“ пласьори – младежи, които отглеждат сами или купуват от Петрич и продават на приятели. След това свързани с полицията наркопласьори иззеха бизнеса, като заплашиха всички, които продават. Цената се качи, качеството падна, отбелязаха пушачите на марихуана в района. Снимка: архив e-vestnik

Докато наркокартелите в Мексико водят кървава война за господство в наркобизнеса, чиито печалби възлизат на милиарди долари, все по-голяма група политици се обявяват за радикално решение: легализиране на пазара.

През юни миналата година състоящата се от бивши световни политици Глобална комисия за политиката към наркотиците на своя конференция призова правителствата да разгледат възможността за „законова регулация“ на наркотиците, която според тях може да отслаби картелите.

Бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан, бившият върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността Хавиер Солана и бивши президенти на Мексико, Колумбия и Бразилия бяха сред онези, които отправиха призив за легална, регулирана от държавата продажба на наркотици, за да се подкопае силата на организираната престъпност и да се опазят здравето и безопасността на гражданите. Бившият президент на САЩ Джими Картър приветства това предложение в статия в „Ню Йорк таймс“.

Привържениците на тази теза настояват, че легалният наркопазар ще съсипе наркокартелите, като премахне характерната за незаконните стоки на черния пазар надута цена, на която се дължат до 90 на сто от печалбите на картелите, според либертарианския мозъчен тръст „Катон“. Точно това стана в САЩ през 1933 г., когато отмяната на сухия режим погуби повечето от престъпните банди, които правеха милиони от незаконен алкохол.

Докато двамата бивши президенти на Мексико Висенте Фокс и Ернесто Седильо подкрепят легализацията, сегашният мексикански държавен глава Фелипе Калдерон отхвърля призивите за реформи. Но при повече от 45 хиляди загинали за пет години в подклажданата от употребата на наркотици в САЩ война той може да промени мнението си.

През септември Калдерон изненада мексиканците, заявявайки в ООН, че ако страните, в които се консумира дрога, не намалят търсенето, „те са морално задължени“ да разгледат „всички налични опции“. „Те са задължени да помислят за други опции, включително пазарни алтернативи, за да не се допуска наркотрафикът да бъде източник на насилие и смърт“, каза той в реч пред Общото събрание на ООН.

Но пазарните алтернативи могат да бъдат приложени само на потребителския пазар – в този случай САЩ. А засега е твърде далечна възможността САЩ да прибегнат до легализация. Въпреки че президентът Барак Обама смята легализирането на наркопазара за „напълно основателна тема за обсъждане“ (досега никой действащ президент на САЩ не е стигал толкова далеч), позицията му е ясна: „Не съм в полза на легализирането.“

САЩ е страната с най-голяма употреба на наркотици в света, 8,7 на сто от населението през 2009 г., според Центъра за контрол на болестите. Проучване на Галъп от октомври миналата година показа, че половината американци са за легализиране на марихуаната. Шестнадесет американски щата и Вашингтон, федерален окръг Колумбия, позволяват употребата на марихуана за медицински цели в разрез с федералния закон за наркотиците. На Калифорния не достигнаха само 6 процента на референдума през миналата година, за да стане първото място в света с напълно узаконена употреба на марихуана.

Политически обаче темата остава табу. „Повечето политици смятат, че тя е ужасно непопулярна и ще си навлекат всякакви неприятности от най-консервативните и най-войнствените групи, на които тя не се харесва“, каза за ДПА бившият мексикански външен министър Хорхе Кастанеда, привърженик на легализирането.

Джил Керликовски, директорът на американската служба за националната политика по контрола на наркотиците, наричан „царя на борбата с наркотиците“, който е противник на легализирането, се позовава на здравните рискове за населението в САЩ, където употребата на дрога приема вече критични размери. „Не виждаме никакви доказателства, че ако наркотиците бъдат легализирани и станат по-достъпни , ще има полза за някого в страната ни“, каза той в интервю за тексаски вестник.

Освен това някои критици застъпват мнението, че легализирането ще дойде твърде късно, за да спре убийствата в Мексико и в другите страни, където действат наркокартелите. Натискът върху маршрутите на наркотрафика от правоохранителните органи накара престъпните групировки да диверсифицират дейността си с изнудване, трафик на хора и други незаконни практики, намалявайки собствената си зависимост от наркотиците.

Позовавайки се на анализ на предложения закон в Калифорния, Керликовски заяви, че „легализирането на дрогата няма да намали насилието в Мексико и че всъщност хаосът ще доведе до неговото увеличаване“. Регионалният шеф за Мексико на Службата на ООН за наркотиците и престъпността Антонио Мацители нарече легализирането „съмнително решение“. Според него е наивно да се смята, че то би елиминирало картелите.

Докато производството и трафикът на наркотиците остава незаконно в целия свят, декриминализирането на тяхната употреба набира скорост. Няколко страни, като се започне с Португалия през 2011 г., прокараха нови закони, които освобождават полицейските служби от задължението да арестуват дребни нарушители и премахват страха от наказателно преследване, заради който наркоманите може да се откажат от търсене на помощ.

Парламентът в Мексико гласува през 2009 г. закон, позволяващ притежанието на малки количества марихуана, хероин, кокаин и метамфетамин, въпреки че производството, продажбата и трафика на дрога все още са незаконни. Опасенията за увеличаване на употребата и наркозависимостта засега не се оправдават.

Но никоя страна не е извървяла целия път. А политическите условия в поляризираните и консервативни Съединени щати подсказват, че те няма да са първата. Това накара някои привърженици на легализирането да предложат на Мексико да го направи самосиндикално. Най-малкото, изтъкват те, узаконяването на производството и продажбата на дрога в Мексико ще освободи полицейските служби от задължението да се борят с картелите.

Според Кастанеда това ще направи спирането на наркотрафика и насилието, което върви заедно с него, проблем на САЩ. „Няма да се налага да го правите вие. Ще кажете на американците, приятели, вие се оправяйте, ако това ви притеснява. Но ние не сме повече задължени да го правим, тъй като няма такъв закон Мексико. “

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.