Гръцката криза удря медиите

ДПА

Гръцки вестници, радио и телевизионни станции затварят врати в резултат на финансовата криза, която засегна страната, и стотици журналисти и технически персонал в медиите се оказаха без работа през последните месеци.

Главната причина за свиването е драстичният спад на приходите от реклами с почти 60 процента заедно с факта, че банките вече не са готови да подкрепят медийните компании със заеми с ниски лихви. Ние бавно кървим до смърт, заяви пред ДПА Димитрис Тримис, президент на асоциацията на атинските журналисти Естия.

Първият голям вестник, който бе засегнат, бе консервативният „Апогевматини“, в който пресите спряха да се въртят през ноември 2010 г., след като той обяви банкрут. Сега клонящият към ляво „Елефтеротипия“, един от най-важните вестници в страната, има проблеми и престана да се продава на улиците.

Редакционният екип на вестника, чиито коментарни материали са широко четени и уважавани, не са получавали заплати от август и са в стачка от седмици, докато собствениците поискаха да бъдат обявени в неплатежоспособност.

Частният телевизионен канал „Алтер“ престана да излъчва в средата на декември. Тук също персоналът не е получавал заплати от месеци и е в стачка. Тези развития са индикация, че нещата ще стават по-лоши. Ние не сме единствените жертви, обществото също ще страда от липсата на информация, казва Тримис.

Други медийни компании също показват признаци на финансови проблеми. Повечето частни телевизионни канали в момента излъчват повторения на собствените си сериали, направени през изминалото десетилетие. Съобщава се, че радиостанциите са на ръба на оцеляването.

В държавната ЕРТ има ежедневни стачки, продължаващи по няколко часа, защото един от телевизионните канали заедно с няколко регионални радиостанции трябва да бъдат затворени.

Кризата последва след 20-годишен разцвет в гръцкия медиен сектор, по време на който голяма част от финансирането идваше от държавни поръчки. Тази относително малка южноевропейска страна с 11 милиона жители предлага голямо разнообразие на медийни продукти и сега е сигурно, че ще има постоянни орязвания.

В Гърция има осем спортни вестника и седем частни телевизии, както и три държавни национални телевизии. Освен това има над 100 местни телевизионни станции и около 300 радиостанции. Държавното радио е представено от пет национални и 11 регионални станции.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.