Гняв срещу Орбан се надига в Унгария

Франс прес

Виктор Орбан с Бойко Борисов. Снимка: правителствен сайт

Остро критикуван в чужбина, унгарският премиер Виктор Орбан е изправен пред надигащ се гняв и в родината си, където протестите срещу него с обвинения, че действа като „диктатор“, се разрастват. В понеделник вечерта опозиционните партии и движенията на гражданското общество успяха да мобилизират десетки хиляди хора, излезли на уличен протест срещу новата конституция, която смятат за антидемократична.

Според множество експерти това движение без прецедент бележи истински обрат в унгарската политика. „Досега демонстрациите бяха доста спокойни, съпътствани с много добро настроение. Сега тонът е друг, протестиращите станаха по-жлъчни, гневни и тъжни“, казва Корнелия Модяр от Унгарския институт за прогрес. Недоволството от новата конституция, която буди безпокойство дори в чужбина, както и от режима на Орбан, никога не е било толкова силно. Участниците в протеста онзи ден издигаха плакати, на които пишеше: „Стига!“, „Диктатура на Орбан“, „Орбанистан“.

„Масата от няколко десетки хиляди протестиращи придава ново качество на съперничеството между политическите сили в страната“, подчертава експертът от института за политически анализи „Вижън политикс“ Габор Тьорьок. „Ако изборите са утре, броят на нерешилите за кого да гласуват ще е все още твърде голям, за да позволи победа на опозицията. До две години обаче тя може да постигне победа в рамките на коалиция“, подчертава Корнелия Модяр.

Партията на Виктор Орбан, ФИДЕС, пое властта след внушителната победа на парламентарните избори през април 2010 г., които й осигуриха мнозинство от две трети в парламента. Протестите се разрастват все повече с влошаването на условията на живот в Унгария в последните месеци. Провалът на икономическата политика на правителството доведе до срив на местната валута – форинта, което за мнозина от изтеглилите кредити в чужда валута е равносилно на експлозия в изплащането им.

Унгария вече не може да се рефинансира на пазарите за облигации поради високите лихви. Тя се обърна към Международния валутен фонд (МВФ) и Европейския съюз, за да иска кредит, но предизвикателните действия на Виктор Орбан и по-точно атаките му срещу независимостта на централната банка блокираха преговорите, прекъснати през декември. Европейската комисия обяви вчера, че още не е решила дали да поднови разговорите. Но на 11 януари във Вашингтон е планирана неофициална среща с МВФ.

„Кои би помислил, че през 2012 г. единствените важни въпроси ще са: ще се срине ли форинтът и ще бъдем ли изхвърлени от общността на демократичните държави?“, писа в редакционна статия вчера най-влиятелният унгарски вестник – левоцентристкият „Непсабадшаг“.

Досега протестът – главно срещу медийната реформа, която на практика запуши устата на значителна част от представителите на бранша, се ръководеше от неправителствените организации. В репортажите от демонстрацията в понеделник, впрочем, обществената телевизия излъчваше само кадри на почти безлюдни улици.

Трудно е да се прогнозира как ще се развие движението, но социалната мрежа Фейсбук, чрез която се организират демонстрациите, ще продължи да играе възлова роля, тъй като тя осигурява „поток от достоверна информация на фона на манипулиран обществен печат“, подчертава експертът Корнелия Модяр.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.