Кризата – неочакваният съюзник на Никола Саркози

Никола Саркози. Снимка: официален сайт

На фона на изпадналата в стагнация френска икономика президентът Никола Саркози следва необичайна стратегия за водене на предизборна кампания: той описва кризата като толкова дълбока и глобална, че неопитните му опоненти не биха могли да се справят с нея, и се надява подходът му да работи до изборите.

Списъкът с френските проблеми – от рекордно високата безработица до слабите перспективи за растеж, заплахата от снижаване на рейтинга и все по-неубедителните планове за намаляване на дефицита – би накарал мнозина лидери да запазят мълчание, за да не нанесат допълнителна вреда. Саркози обаче пое различен курс и в речта си на 31 декември подчерта страховете от икономическата криза, която описа като планетарна, небивала и най-голямата след Втората световна война.

Социалистическата опозиция, чийто кандидат за президентските избори през април 2012 г. Франсоа Оланд има ясна преднина пред Саркози в социологическите проучвания, разкритикува подхода му като коварен начин да замаскира неуспехите си и да се възползва от обществените тревоги. „Това бе признание за слабост“, каза Манюел Валс, говорител на Оланд, след речта на Саркози. „Това е подходът на Никола Саркози – да се възползваш от страховете, породени от кризата“.

Според анализатори скритото послание на Саркози е, че без неговото лидерство Франция ще е в далеч по-лоша позиция от сега, като се има предвид небивалия глобален характер на кризата, за която проблемите на Франция са само симптом. Посланието за опонентите е, че те не са достатъчно силни или опитни, за да изведат Франция от бурята.

Политическият анализатор Паскал Перино обобщи стратегията в коментар за всекидневника „Лез Еко“. „Ако кризата е голяма, Саркози ще бъде победен. Ако е много голяма, той ще бъде избран“. Валс твърди, че Саркози е довел Франция до ръба на рецесията. „Имаме още един милион души без работа от началото на петгодишния му мандат“, каза той на пресконференция.

Саркози обеща в новогодишната реч да използва срещата на 18 януари със синдикатите, само три месеца преди изборите, за да подготви някакво споразумение за подобряване на гъвкавостта на трудовия пазар с цел ограничаване на безработицата. Социалистите обаче се присмяха на шансовете му да извърши реформи толкова бързо преди изборите. „Не мисля, че някой се заблуждава. Всички знаят, че той е кандидат и че не може за 4 месеца да направи с работните места, незаетостта и сигурността на работата това, което не успя да направи през четирите години като президент“, каза Валс.

В новогодишното обръщение Саркози тържествено призова французите да бъдат стоици и говори за нов данък върху вноса, който да помогне за подобряване на социалните грижи, разчитащи досега предимно на обществено-осигурителните данъци, удържани от заплатите на работещите.

„Стратегията, която преследваме през последните 20 години, е да намалим разходите, свързани с труда, за да бъдем по-конкурентоспособни. Това доведе ли до увеличаване на заплатите досега? Не. Ще увеличи ли заплатите по време на криза? Очевидно не“, каза говорителят на Социалистическата партия Беноа Амон.

Жан-Люк Меланшон, председател на твърдолинейната Партия на левицата, нарече инициативата на Саркози „лоша шега“. „Ако искаме да спрем изтичането на компании, ще трябва да попречим на фирмите да се изнесат в чужбина заради социалния дъмпинг, който намалява цената на продукта навън, тъй като там работата е по-ниско заплатена и произведена в ужасни неекологични условия“, каза той пред радио Франс енфо.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.