Крадци на метали вилнеят из Великобритания

Ройтерс

Открадната бронзова статуя на Алфред Солтър. Снимка: коксофт

Години наред край тих завой на река Темза имаше бронзова статуя на Алфред Солтър, седнал на пейка. Това беше паметник на лекар, посветил живота си на лондонски квартал, който някога бил известен с бедност и болести като описваните от Дикенс. Сега пейката е празна, след като статуята му стана жертва на вълната от кражби на метали, която залива Великобритания, заплашва произведенията на изкуството и опустошава инфраструктурата. Крадците се стремят да се възползват от растящите цени на металите и от индустрията за метални отпадъци, която плаща в брой.

Паметни плочи и произведения на изкуството са безчувствено струпвани заедно с електрически кабели и решетки за канали в незаконния лов на метали, който според полицията струва на Великобритания стотици милиони лири годишно и убива по двама крадци на месец. „Той беше вдъхновение за много хора и неуморен борец срещу социалната несправедливост, така че е голям срам, че сега крадци са отмъкнали паметника му“, каза последната останала роднина на Солтър Джоана Крошо.

Тя обещава, че ще удвои предлаганата от местния съвет награда за информация, която би довела до връщането на статуята. Плакати, обявяващи наградата, са разлепени навсякъде из Бърмъндси – където някога край реката е имало бедняшки квартал, описан от Чарлз Дикенс в „Оливър Туист“ – в лондонската община Сатърк.

Миналия месец в квартала беше извършена още една кражба на метал – от обществен парк, където е останала само основата на ценното произведение на изкуството, дело на известната британска скулптурка Барбара Хепуърт. Местната управа нарече кражбата част от „изостряща се епидемия“. Църкви съобщават за кражби на метали от военни паметници, а в четвъртък британският в. „Джуиш кроникъл“ съобщи, че е откраднат бронзов паметник на жертвите на Холокоста.

В Уелс Университетската болница Ландоу беше принудена да отложи повече от 80 операции миналия месец, включително на болни от рак пациенти, след като крадци на метали взеха на прицел един от генераторите й. „Персоналът и пациентите са еднакво ужасени от това опасно и безотговорно деяние и не могат да повярват, че някой би могъл да падне толкова ниско“, каза заместник-главният директор на Университетския здравен съвет на Кардиф и Вейл Пол Холард.

Престъпление от икономии

Кражбите на медни кабели от железопътната мрежа причиняват хиляди часове закъснения на транспорта в цялата страна, а кражбите на електрически кабели оставят на тъмно хиляди домове. Някои злощастни крадци загиват, докато се опитват да откраднат електрически кабели под напрежение.

От януари 2009 г. цената на този вид мед, който привлича крадците, се увеличи повече от два пъти на Лондонската борса за метали. Наред с това финансите на все повече британци са изстисквани от най-суровите държавни икономии от поколение, които са част от правителствени планове за преодоляване на големия бюджетен дефицит. Служители в пунктове за събиране на метални отпадъци заявиха за Ройтерс, че плащат около 3,50 лири (5,50 долара) за килограм мед в зависимост от качеството и пазарната цена за деня.

Някои медии нарекоха кражбата на метали „опортюнистично престъпление от икономии“ във време на икономически трудности, но полицията все по-настоятелно твърди, че то се извършва от организирани престъпни мрежи, които използват изтънчени техники. „Полицията открива приспособени стълби, инструменти и дори камиони със специално пригодени люкове, през които крадците вдигат капаци на канали, докато минават над тях, без никой да ги види“, каза в изявление лондонската полиция. „През септември 2011 г. бяха арестувани четирима души, използвали два фалшиви камиона на БТ (фирма за телекомуникационни услуги), ван на БТ и лебедка, за да крадат подземни кабели“, заяви полицията.

Особено трудно е да се опазят металите от крадци в селските райони, където полицейското присъствие обикновено е слабо. Църквата в йоркширското село Хауърт, където са погребани писателките сестри Шарлот и Емили Бронте, отправи молба за събиране на пари за поправка на покрива, чието състояние е станало още по-окаяно заради набезите на крадци на олово.

„Това е проблем в селата на Англия. Тези хора действат свободно и до голяма степен остават неразкрити. Ние имаме слабо полицейско присъствие. Местният ни полицейски екип е страхотен, но има толкова много работа… Ние сме лесна плячка“, каза председателят на енорийския съвет на Хауърт Джон Хъксли.

Полицията предприема действия

Британската полиция полага все по-големи усилия, за да обуздае тези престъпления. Преди две седмици лондонската полиция създаде специална група за борба с кражбата на отпадъци и метали, а полицията в Англия и Уелс взе участие миналия месец в национален „ден на действието“ срещу тази практика и претърси стотици пунктове за метални отпадъци.

От януари в Североизточна Англия, която според полицията е епицентър на кражбите на метали от жп линиите, органите на реда започват да изпробват система, при която хората, които продават метални отпадъци, трябва да докажат своята самоличност, така че откраднатите метали да се проследяват. Голяма част от британската индустрия за метални отпадъци, която носи приходи от пет милиарда лири на година, се основава на плащане на пари в брой. Това я прави идеална за бързо печелене на пари, без да остава документална следа.

Парламентът замисля законопроект, който да затегне законодателството за търговия с метални отпадъци, включително като сложи край на търговията срещу пари в брой и като даде на полицията и съдебната система по-големи правомощия да затварят нарушаващи правилата пунктове. Британската асоциация за преработка на метали казва, че система, която изключва плащането на пари в брой, би тласнала бизнеса към незаконни пунктове.

Общинският съвет на Сатърк прави оценка на риска за 165 произведения на изкуството, изложени на обществени места в района, и може да използва камери, за да наблюдава по-ценните творби, или да ги прибере на склад, докато осигури безопасността им. Две статуи, които вече са на склад, изобразяват дъщерята на Солтър и нейната котка. Статуята на седящия Солтър, която се виждаше от Тауър бридж в Лондон, го показваше как маха на дъщеря си в по-щастливи времена, преди тя да умре от скарлатина на девет години.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.