Южна Америка – континентът на болните лидери

ДПА

Дилма Русеф в телевизионно предаване. Снимка: ЕПА/БТА

Южна Америка се гордее със стабилни правителства, с икономики и политически системи в добро здраве, благодарение на което регионът се възстанови и отбеляза растеж. Но лидерите на няколко от 13-те страни на континента трябва да се борят със здравословни проблеми.

Аржентинският президент Кристина Фернандес де Кирхнер претърпя в сряда операция за отстраняване на тумор на щитовидната жлеза. В същия ден бившият президент на Бразилия Луис Инасиу Лула да Силва трябваше да започне лъчева терапия заради раково образование на ларинкса, което беше намалено с химиотерапия.

През последните месеци към венецуелския президент Уго Чавес имаше изключително голям медиен интерес, тъй като пътуваше често до Куба за лечение на тумор в корема, за който не се знаят подробности. Приемничката на Лула – президентката Дилма Русеф през 2009 г. заболя от лимфома, а през 2010 г. държавният глава на Парагвай Фернандо Луго прекара доста време в Бразилия за лечение на същата болест. Във всички тези страни има силно президентско управление и отсъствието на лидерите им създава вакуум във властта.

В случая с Аржентина диагнозата на Фернандес де Кирхнер за онкологично заболяване можеше да има далеч по-сложни политически последици, ако беше станала ясна само няколко седмици по-рано. Преди да встъпи в длъжност за втори мандат на 10 декември, неин вицепрезидент бе Хулио Кобос, с когото тя имаше продължителен конфликт – през 2008 г. като председател на Сената той гласува против важен законопроект на правителството.

Винаги, когато Фернандес де Кирхнер заминаваше на държавни посещения, Кобос демонстративно организираше срещи с опозиционни лидери в президентския дворец. През 2010 г. той отново гласува в Сената против волята на президента. Сега Фернандес де Кирхнер може да излезе в триседмична почивка, за да се възстанови от операцията, знаейки, че заместникът й, новият вицепрезидент Амадо Буду, е човек, на когото може да има доверие.

Въпреки че в Парагвай положението не е толкова драматично като в Аржентина, отношенията между президента Луго и вицепрезидента Федерико Франко също не са безоблачни, но причината не са гласувания в Сената. По време на лечението на държавния глава от рак, Франко няколко пъти спомена, че може би Луго трябва да се оттегли от поста.

Чавес официално никога не си е вземал почивка от президентските си задължения. Вицепрезидентът Елиас Хауа Милано формално бе поел управлението в Каракас, но Чавес твърдеше, че управлява през целия период на лечението си, дори когато беше в Хавана по здравословни причини.

Той изтъкваше, че постоянно поддържа връзка с Хауа и министрите и редовно им дава инструкции отдалеч. Опозицията изразяваше безпокойство дали той е способен да управлява и многократно призоваваше държавния глава официално да излезе в отпуск, но Чавес заяви, че това не е нужно.

Очевидно е, че здравето на президентите има политически последици. Южноамериканските лидери изглежда сега са добре. Русеф и Луго официално са се излекували. Чавес също твърди, че се е възстановил, лекарите на Лула да Силва казват, че лечението му върви изключително добре.

За Фернандес де Кирхнер истинската битка с болестта започва с операцията в сряда. Лекарите заявиха, че в 90 процента от случаите пациентите преживяват рака на щитовидната жлеза и че заболяването й е открито достатъчно рано, за да бъдат силно оптимистични.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.