Полша като история на успеха

Ян Ченски

Лех Валенса, основателят на „Солидарност“ и бивш президент на Полша. Снимка: Ксиамзиус

Всеки, който е минавал през 1988 г. през долината на Лоара във Франция, може би е виждал голям билборд върху сграда. На него бе изрисувана празна бебешка бутилка, а на лента отгоре пишеше: „Да напълним полските бебешки бутилки – те са по-хубави с мляко!“

Преходът от безнадеждната ситуация да се нуждае от хранителни помощи до способността да стои на собствените си крака – и даже да помага на други – отне на Полша малко повече от две десетилетия. В началото специалисти от Франция и САЩ помогнаха за създаването на Варшавската фондова борса, чуждестранни банки оказаха експертна помощ за изграждането на съвременен финансов сектор, а емигранти масово са завърнаха да построят фабрики и предприятия, за които нямаше квалифицирани ръководители поляци.

Миналата година, след две десетилетия бърз икономически растеж и развитие на съвременни политически и правни институции, нещата вече бяха различни. Полски бизнесмени и политици, водени от Лех Валенса – председателя на профсъюза „Солидарност“, който след това стана президент, – отлетяха за Тунис да дават съвети за управлението на прехода към демокрация.

Варшава планира да вдъхнови промяна и по-наблизо. Тя се надява да покаже на бивши съветски републики като Беларус, Украйна и Молдова, че значителните икономически реформи в комбинация с тясната интеграция с Европейския съюз могат да променят драматично пътя на всяка страна.

Полша става все по-ценен партньор на Германия с експертните си оценки по регионалната политика, която бе занемарена заради антируския подход на дясното правителство на Ярослав Качински през 2005-2007 г. Силата на новия съюз Варшава-Берлин се прояви малко преди фалшифицираните президентски избори в Беларус през декември 2010 г. Полският външен министър Радослав Шикорски отлетя за Минск заедно с германския си колега Гидо Вестервеле в опит да убедят президента Александър Лукашенко да проведе честен вот и да се сближи повече със Запада.

Опитът беше неуспешен и всъщност полският пример засега има повече отзвук сред опозиционните партии в региона, отколкото сред авторитарните режими, които не желаят да отслабят връзките си с Москва. Полша стана водещ партньор на беларуската опозиция; нейни лидери често се появяват във Варшава, откъдето излъчва и независим сателитен телевизионен канал, ориентиран към Беларус.

Но полският пример надхвърля рамките на политиката. Като се започне от банки и се стигне до вериги магазини за хранителни стоки, европейски компании използват полски мениджъри, когато предприемат нови операции още по на изток, разчитайки на техните познания за икономическите трансформации в посткомунистическия период.

Растящата икономическа, предприемаческа и политическа тежест на Полша е просто възстановяване на нейните отдавнашни позиции на регионална сила, смята Радослав Шикорски. „Едва ли някой в Западна Европа знае, че е съществувала Полша преди двеста или триста години“, казва той и продължава: „И тя е била истински стабилна и много преуспяваща страна, която е предначертала парламентаризма и цивилизованото управление в обширна област на Централна и Източна Европа“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.