Защо президентските избори в САЩ са интересни на света

Хъфингтън пост

Ние, американците,  обикновено се отнасяме лекомислено към президентските си кампании. Виждаме в тях материал за телевизионни шоу програми, и до такава степен сме очаровани от безкрайните проучвания на общественото мнение, че започваме да гледаме на кандидатите като на състезателни коне, доближаващи финала.

Но у хората в много други страни по света американската президентска кампания предизвиква изумление. Няма никакви военни части по улиците. Нарушения при гласуването има, но далеч не в мащабите, отбелязвани в други страни. А когато гласуването завърши,  настъпва урегулирано предаване на властта (с малобройни недостатъци, както през  2000–та година).

Като инструмент на публичната дипломация изборният процес е безценен. Но по какъв начин той трябва да бъде представян? Веднъж в изборния ден бях на прием в една близкоизточна страна. Там усърден американски дипломат водеше беседа за ролята на американския вицепрезидент. Мислех си, че хъркането на участниците в дискусията  ще заглуши думите му.

Не бива да се действа така. Американският опит е интересен за хората по целия свят, но само в един план – как може да окаже влияние на собствения им  живот. Ето защо така обезкуражаващо подействаха обиските на  египетската  полиция в офисите на  американски и прочие неправителствени  организации, които помагат  на египтяните  в организирането на  избирателния  процес.

Подобни действия, принадлежащи към арсенала на силовата тактика, ни най-малко не подпомагат усилията на Египет за превръщането му в лидер в дадения регион, където демократичните стремежи са до такава степен силно изразени. И ненапразно Съединените щати протестираха решително. Като преодолява подобни обструкции, Америка трябва да предоставя своя пример в следните области:

– Да прави така, че чуждестранните средства за масова информация детайлно да отразяват  изборите  в САЩ. Някои  информационни  агенции като Al Jazeera вече го правят, при това доста добре. Но е необходимо да се предоставят повече  възможности за публични изказвания  на политици, учени и други специалисти , които могат да обясняват този процес. Световните новинарски средства за масова  информация подобряват качеството на  журналистиката си  и повишават политическото си  влияние. И публичната  дипломация не трябва да изостава от тях.

– Да използва уебсайтове и социалните средства за масова  информация, за да влиза в контакт с реформаторите в целия свят. Макар и Арабската пролет през миналата година да привлече към себе си най-голямото внимание, активистите от Азия, Африка на юг от Сахара и на  други места също извършват активна дейност за промяна на тамошните политически системи.

Избирателният  процес в САЩ за тях е един от примерите и им е нужна информация за  всичко – от подбора на кандидати до провеждането на  гласуването. Интерактивното и иновационното онлайн общуване по въпросите на американската политика е особено важно за  новото поколение, което ще определя бъдещето на собствените им страни. И установяването на връзки и контакти  с това поколение има полезно и важно значение за  разширяването на обмена.

Прилагайки  всички  тези усилия, не бива да се издигат като лозунг заявления от типа на „Вижте колко велика страна е Америка“. По-скоро призивът трябва да звучи по друг начин: „Търсете пътища и начини, с помощта на  които ще можете да заимствате политическия процес в САЩ за потребностите на вашата собствена страна“. По този начин ще се подчертава стремежът на американската обществена дипломация към оказването на услуги, а не към самореклама.

Президентската  кампания през 2012 година в САЩ, а също и самите избори за други постове могат да повлияят на хората от другите страни по света много повече от самите американци. Макар и американците, за съжаление, да възприемат политическата си система като нещо разбиращо се от само себе си, тя си остава образец и пример, способен да  укрепи позициите на  Америка в целия свят.

Държавният департамент на САЩ, проявяващ готовност упорито да работи над подобни въпроси, трябва напълно да се възползва от възможностите на публичната дипломация в тази  година на избори.

БТА

*Филип Сейб е директор на Центъра по публична дипломация (Center on Public Diplomacy) към Университета на Южна Калифорния.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.