Защо никой не пусна досега снимките как Борисов играе мач с руския мафиот Циганов?

Кметът Борисов се ръкува с Циганов. Снимка: „Гласове“-„Галерия“

Острокритичният към правителството вестник „Галерия“ (който на практика е изключение, независимо, че го свързват с Алексей Петров) публикува снимки от мач с участието на Бойко Борисов, на който той играе с издирвания от Интерпол и от руските служби мафиот Константин Циганов.

Снимките са от бенефисен мач между ветерани от България и Русия, който е игран на 27 август 2008 г. в комплекса „Царско село” край София. По това време Борисов е кмет на София. Мачът е спонсориран с 50 хил. лева от самия Константин Циганов, твърдят източници на „Галерия“. Мачът не е игран тайно, нито снимките са направени тайно от папараци, но никоя медия досега не ги е публикувала, с обясненията, че кметът и бивш главен секретар на МВР рита топка с издирван от Интерпол.

На такива мачове винаги ходят фотографи от повечето медии, но тези снимки не са се появили никъде досега. Към онзи момент фотографите не са знаели за проблема с Циганов, а мачът на ветерани България – Русия, с участие на кмета, може да е сметнат за маловажен и затова никой да не е пуснал снимки (макар че медиите умират да пускат снимки на футболиста Борисов). Но по-късно?

Към онзи момент снимката на Константин Циганов стои на сайта на руското вътрешно министерство в раздела „Издирва се“. Търсят го като ръководител на престъпната групировка „Уралмаш“ от Екатеринбург, свързана с тежки престъпления – от разстрели до трафик на оръжия и ядрени материали, пише „Галерия“.

По същото време Циганов живее в България, открива няколко фирми, които фигурират в публичния регистър с името и адреса му, движи се навсякъде необезпокояван.

Кметът Борисов финтира Циганов. Снимка: „Гласове“-„Галерия“

Пристигнал е в България през 2000 г., а година по-късно получава българско гражданство, като в документите пише, че баба му е от Добруджа, преселила се в Молдова. По същото време Федералната служба за безопасност (ФСБ) на Русия отправя справка-запитване за хора на Уралмашката престъпна групировка на българска територия. В справката се посочва, че нейн лидер е Циганов.

Сегашният зам.-шеф на ДАНС (по-рано на НСС) Иван Драшков е служителят от контраразузнаването, който дава благословия да се даде българско гражданство на руснака (в подобни случаи НСС прави проверки). През 2004 г., като главен секретар на МВР, Бойко Борисов обяснява пред медиите по повод на Циганов: „Мога да кажа, че с руските колеги имаме перфектни отношения. Ако те издирваха това лице, щяхме да знаем и да го търсим“.

През 2005 г. представител на ФСБ отново подава информация в МВР, че Константин Циганов се издирва, пише „Галерия“. През следващата 2006 г. в бюрото на Интерпол е получено писмо от московския офис на организацията.

Кметът Борисов и Циганов (вдясно) гонят топката. Снимка: „Гласове“-„Галерия“

Според него Циганов се издирва в Русия за незаконно получаване и използване на информация, представляваща търговска и банкова тайна. Отново няма заповед за арест.

През 2009 г. в ДАНС е получен аналитичен доклад за организирана престъпна групировка, предоставен от генералния секретариат на „Интерпол“. В него е описана банда с над 400 души, които се намират в България, Франция, Германия, Израел, Италия, Казахстан, Швейцария, Швеция, Таджикистан, Тайланд, Турция, САЩ, Великобритания и други страни. Циганов за пореден път е посочен като неин лидер.

Снимка: „Гласове“-„Галерия“

Едва през март 2010 г. ДАНС решава да се отърве от Циганов и приближеният му финансист Панпурин, който междувременно също е започнал процедура за получаване на българско гражданство. Двамата са екстрадирани, като тогавашният шеф на ДАНС Цветлин Йовчев подписва заповед, че са „заплаха за националната сигурност“. С такава мотивировка преди години беше екстрадиран и Майкъл Чорни, собственикът дотогава на мобилния оператор МТел, футболен клуб „Левски“, вестник „Стандарт“ и др. По-късно съдът отмени заповедта със забраната той да влиза в България. В сегашния случай с Циганов става дума обаче не за бизнесмен със съмнителни операции и дейности, а за човек с директни обвинения като мафиот и издирван от Интерпол.

Информационната агенция ura.ru от Екатеринбург анализира екстрадицията на Циганов, „легендарен лидер“ на организираната престъпна група „Уралмаш“

До началото на 2010 г. Циганов не се крие, а българските служби не го търсят. Той има издадено разрешение за носене на оръжие. Циганов спонсорира спортни прояви, държи офис в кв. „Изток“ в София, два пъти седмично тренира хокей в Зимния дворец, влага пари в строителен бизнес, в недвижимите имоти по морските и планински курорти, в животновъдството. Относно произхода на парите неговият адвокат Пламен Макавеев заявява пред „168 часа” през 2010 г. : „Много от тях бяха банкови кредити, отпуснати след щателна проверка от банковото и финансово разузнаване за бизнеса на Циганов”.

В материалите на обвинението по делото „Октопод“ срещу Алексей Петров, се твърди, че той е приближен с Циганов и са имали общ бизнес. Петров отрича пред вестник „Галерия“ въобще да го познава и задава въпроси защо зам.-шефът на ДАНС Драшков е допуснал руснакът да получи българско гражданство и защо не са го екстрадирали по-рано.

По принцип за сенчестото минало на Борисов има предостатъчно документи и снимки, те не са скрити, няма нужда от някакви задълбочени разследвания, но медиите не обръщат внимание.

Повече подробности – в glasove.com

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.