Бельо без притеснение за саудитските жени

От днес саудитките най-сетне ще могат да си купуват бельо без да се притесняват от мъжете продавачи, след като кралят разреши жени да работят в този вид магазини, макар решението му да беше разкритикувано от висшето духовенство.

В ултраконсервативното кралство, където половото разделение бива стриктно спазвано, разумният реформатор крал Абдула издаде през юни миналата година указ, който дава на магазините за дамско бельо шест месеца да заменят продавачите (в основната си част азиатци) с продавачки саудитки.

„Това е положително и смело решение. И аз като много жени се притеснявах да купувам бельото си от мъж, който ми задава въпроси за размерите ми“, казва 37-годишната учителка Самар Мохамед. Решението на краля беше предшествано от кампания в интернет на жени, изразяващи недоволството си. Но и след това нововъведение саудитките пак няма да могат да пробват бельо, тъй като пробните кабини за жени в кралството са забранени.

Преди година Рим Асаад подела интернет-кампания за бойкот на магазините за бельо, в които работят мъже, „за да се сложи край на неудобството на жените, които са принудени да се обръщат към продавачи мъже“, каза тя за АФП. „Край на притеснението“, заяви онзи ден на сайта си Фатима Каруб, която пък започнала интернет-кампания с искане в магазините за дамско бельо да работят жени.

„Първоначално търговците не приеха добре решението на властите, но след като започнаха да наемат жени продавачки, някои дори разшириха тази практика, въвеждайки я и в магазините за облекло“, подчертава тя. Министърът на труда Адил Факия каза за АФП в началото на седмицата, че новата мярка засяга над 7000 магазина и се очаква да създаде до 44 000 работни места за саудитките.

По данни на представителя на министерството на труда Фахд ат-Тахифи за работа в магазините за бельо и козметични продукти в кралството са кандидатствали общо 28 100 жени. „Това обаче не означава, че всички те ще бъдат назначени“, отбеляза той. Министерството предупреди, че 400 инспектори ще проверяват от днес изпълнението на кралското решение, и че нарушителите ще бъдат санкционирани. До юли тази година кралското решение ще започне да се прилага и в магазините за козметика.

Сафа Салама казва, че е очарована от новия си пост на директор на магазин за дамско бельо, който се намира в търговски център в западния пристанищен град Джеда. „Работех като стажант доброволец в родилен дом, докато една приятелка не ми каза, че магазините за бельо търсят персонал“, разказва младата жена. „В началото малко се страхувах, но сега всичко върви добре“, добавя тя.

Решението на монарха влиза в сила въпреки съпротивата на главния мюфтия на Саудитска Арабия шейх Абдул Азиз Ал ал Шейх, който в петъчната си проповед миналата седмица заяви, че нововъведението ще постави продавачките „в пряк контакт“ с мъжете управители на магазините. „Жените ще продават и ще броят пари“, което „противоречи на религията“, добави той.

Предишно решение отпреди три години позволи на саудитките да работят в магазини за бельо, но то беше блокирано от консервативните духовници, които са против това жените да работят в много области, за да не се допусне смесване на двата пола. През 2010 г. висша религиозна инстанция издаде т.нар. фетва, забраняваща на жените да работят като касиерки в супермаркетите. Властите обаче разрешиха, а управителите на тези магазини не се съобразиха с религиозното становище.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.