Избори или референдум за Обама?

РИА Новости

В началото на януари Америка пое най-сетне по дългия път, който ще приключи на 6 ноември с президентски избори. Всички досегашни събития – регистрацията на кандидатите, телевизионните дебати на местно равнище са само прелюдии, един вид загрявка. Сериозното започна в щата Айова, където на 3 януари стартира щафетата от първични избори и кокуси (събрания на активисти, бел. на РИА Новости) на Републиканската партия.

Те се очаква да покажат кой от претендентите за републиканската номинация е достоен (и може) да надвие Барак Обама. Или по-точно дали републиканците изобщо разполагат с претендент, за когото американците са готови да опразнят от Обама Белия дом.

Кой ще е победителят? Това е въпросът на въпросите.

Ако поровим усърдно из катрените на Нострадамус, вероятно ще открием пророчество и на тази тема. Но само при много богато въображение. Засега никой не се наема точно да предскаже изхода от изборите. Всичко ще зависи от състоянието на икономиката – дали ще се оправя или ще спадне отново, от нивото на безработицата, от това кого ще изправят републиканците срещу Обама.

Някои прогнозисти смятат, че шансовете на Обама да спечели са 50 на 50. Друга школа пък твърди, че са 55 на 45, тъй като действащият президент има едно предимство – републиканците нямат силна фигура, нито ясна програма за дейсттвия в икономиката. Съответно залозите за него носят по-малък риск, отколкото за някой републиканец, независимо кой. Трета школа предрича победа за републиканците с малка преднина. Накратко, полускептиците и полуоптимистите се разпределят горе-долу по равно.

Демократите няма да правят тази година никакви първични избори. Имат си вече Обама, който ще се бори за втори мандат и това му дава безспорни предимства: няма нужда да хаби сили в сблъсъци с еднопартийци, та да бъде номиниран за кандидат от националния конгрес на партията. И може да се грижи за постиженията на своята администрация, вместо да пръска ресурси за война на два фронта.

През 2008 г. борбата за партийната номинация между Обама и Хилари Клинтън (сегашния държавен секретар) продължи чак до конгреса на демократите и едва не им докара беля. И ако в Америка не управляваше втръсналият на всички Джордж Буш младши, а републиканците не бяха се спрели на престарелия кандидат Джон Маккейн, не се знае как би приключило това упражнение.

На 2 януари сегашният президент се върна от отпуск и ще започне активно да използва онова, което в Русия бихме нарекли „административен ресурс“. В година на избори обиколките из страната на всички действащи и тръгнали към преизбиране държавни глави неизменно нарастват в пъти.

Предстоящите избори са твърде специални за Обама. Всъщност дори няма да са избори, а референдум за четиригодишното управление на 44-я поред и първи тъмнокож президент на САЩ. И моментът е крайно неподходящ за такъв референдум. Лош е моментът, честно казано. Да бяха американците малко по-търпеливи, малко по-отстъпчиви, малко по-благодарни – на Обама щеше да му е в кърпа вързан втори договор за аренда на Белия дом. Да можеха само да проумеят какво го мъчи… Цена нямаше да имат.

Трябва да кажем, че на Обама наистина доста му „провървя“. През 2008 г. той наследи от Буш две войни – в Афганистан и в Ирак, невиждана още от 20-те финансова и икономическа криза, непреодолим с никакви бързи и безболезнени средства проблем с колосалния държавен дълг и бюджетния дефицит, затвори с изтезания в Гуантанамо. На това отгоре пламна арабският свят, а в най-важния близкоизточен съюзник – Израел, се настани възможно най-консервативна администрация.

Пак добре, че изборният резултат не се влияе от международната политика – естествено оставяме настрана ситуацията в Ирак и Афганистан, един почти вътрешен въпрос за американците. Обама обеща да скъси пътя до мира в Близкия изток – и не го скъси, обеща „рестартиране“ на отношенията с Русия, но прословутото копче отдавна е „заяло“. Така и не си отработи Нобеловата награда, получена като аванс през 2009 г. Европа – главно в лицето на Германия, пренебрегва постоянните му призиви да реши проблема с еврото, като изплати изцяло дълговете на болните държави от южната част на ЕС. Лошо.

Но ако си припомним какво наследство завари Обама, трябва да признаем, че първият му президентски мандат всъщност бе твърде успешен. При всичкия мащаб на кризата (пак наследена), връхлетяла страната през 2008 г., нещата все пак не стигнаха до икономически и банков колапс. Благодарение на Обама.

През управлението му бе одобрен пакет от мерки за насърчаване на икономиката, достигащ почти 800 милиарда долара. Спасени бяха от пълен крах водещи @автопроизводителни компании и банки в САЩ. Накрая, през мандата му започнаха невиждани досега реформи на куцащата система за медицинско обслужване, стабилизирани бяха строги механизми за регулиране на финансовия пазар с цел да не се допусне повторна банкова криза. И пак по негово време Америка ликвидира Осама бин Ладен.

Електоратът впрочем не се трогва много от минали неща – от всички мъки на президента и президентството, от грандиозния характер на финансовата реанимация, на замислите и преодолените проблеми. Душата на избирателя се вкоравява от онова, което не върви на добре днес и утре може да тръгне още по-зле. Щом „гущерите“ в джоба на американците се топят, те губят усет за чуждите проблеми. Особено пък за президентските.

Дали Америка ще избере Обама отново?

Напълно е възможно. Лично аз дори смятам, че почти със сигурност ще го преизбере. Американците са хора нетърпеливи, то се знае. Но тази черта от характера им ще се отрази еднакво и върху Обама, и върху претендентите републиканци. Последните се занимават в момента точно със същото, което правеха Барак и Хилари през 2008 г., и май ще се боричкат помежду си чак до националния партиен конгрес във Флорида в края на август. Засега те усилено хулят президента и същевременно си разменят крошета.

В полето на републиканците са останали осмина основни претенденти. Това са бившият председател на камарата на представителите в Конгреса Нют Гингрич, бившият посланик на САЩ в Сингапур и Китай и някогашен губернатор на щат Юта Джон Хънтсман, бившият губернатор на Ню Мексико Гери Джонсън, губернаторът на Тексас Рик Пери, бившият губернатор на Масачузетс Мит Ромни, конгресменката Мишел Бакман, бившият сенатор от Пенсилвания Рик Санторъм и конгресменът Рон Пол.

Кой от тях ще надвие? Не е просто трудно за предвиждане. Направо е невъзможно. За момента Ромни е взел преднина, а зад гърба му се мяркат Гингрич и Рон Пол, които току си разменят местата. Още през лятото Гингрич едва не се провали след серия непредпазливи изказвания: един политически консултант на републиканците каза, че Нют държи такъв език, сякаш постоянно носи в джоба си копче за самоунищожаване, или заприличва на „тасмански дявол в пясъчна буря“. След тези тримата се нареждат с променливи шансове и всички останали.

Говори се, че най-много шансове да спечели републиканската номинация има Ромни. И че дори е възможно да покани Гингрич за партньор номер две в кандидатския тандем. Първият е смятан за умерен, вторият за консерватор. И те взаимно ще се балансират. Айова не внесе яснота в нещата, макар да подреди кандидатите „по височина“. Там по традиция се събират най-активните партийни членове, които не различават нюансите, и се очакваше да победи някой отявлен консерватор (победител в гласуването в Айова стана Мит Ромни, а Мишел Бакман се оттегли от надпреварата – б. р.).

През 2008 г. например Обама „спечели“ Айова с такива клетви и обещания, които биха въодушевили дори нашия Зюганов (лидера на руските комунисти, б. р.). Сиреч да определим съперника на Обама въз основа на резултата от Айова е все едно да гадаем за бъдещата професия на някой първолак. Най-вероятно ще трябва да изчакаме „супервторника“ в началото на март, когато ще има първични избори в 10 щата едновременно.

Междувременно Обама бавно, но сигурно започва да трупа точки в рейтингите. Тези рейтинги отразяват и общите нагласи в Америка, отношението й към минали, сегашни и бъдещи събития, нейните очаквания и надежди.

Както сочат последните анкети на Галъп, акциите на Обама, спаднали в края на лятото на 40, а в началото на декември на 41 процента, към самия край на годината са поскъпнали до ниво 46, а според други проучвания – дори 49 на сто. Това естествено не му гарантира второ пришествие в Белия дом, но тенденцията засега явно е положителна.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.