„Хюриет“: И Турция да се извини за кървавата баня пред Нова година

 в. Хюриет дейли нюз

Кюрдска жена край пътя. Снимка: мустафаозер

Турция приключи 2011 година с ужасна кървава баня. През нощта на 28 декември 35 кюрдски селяни, за които бе съобщено, че са извършвали контрабанда с бензин и чай от Ирак, бяха убити от бомби на турски бойни самолети. Очевидно армията ги обърка с терористи от незаконната Кюрдска работническа партия (ПКК), които използват същия маршрут в планината за атаки срещу турски военни цели. Жертвите обаче са били просто млади мъже и момчета, които се опитвали да изкарат прехраната си в този беден район.

Първото нещо, което трябва да се направи при трагедия като тази, е да се изрази съчувствие за загиналите и съболезнования на техните семейства. Фактът, че жертвите са били замесени в контрабанда, въобще не може да бъде извинение за трагичния им край. В този най-беден район на Турция контрабандата е била начин за препитание десетилетия наред, тъй като естествените търговски пътища бяха прекъснати от неестествената граница между Турция и Ирак.

Доколкото разбирам от местните репортажи и официалните изказвания, ето какво се е случило: Група от почти 40 мъже и момчета от село Ортасу, точно до границата с Ирак, са преминали на иракска територия с мулета, след което се върнали вече натоварени. Безпилотни самолети на турската армия забелязали кервана и го следили в продължение на няколко часа.

Базирайки се на предполагаеми „разузнавателни данни“, че това би могло да бъде замаскирана група бунтовници на ПКК, армията първо изстреляла сигнална ракета, а след това няколко предупредителни изстрела. Когато групата по-скоро започнала да бяга вместо да се предаде, армията решила, че наистина става въпрос за бунтовници на ПКК и ги бомбардирала, при което всички те загинали.

Кюрдските националисти твърдят от самото начало, че става въпрос за преднамерено масово избиване. Селяхаттин Демирташ, лидер на прокюрдската Партия за мир и демокрация, определи инцидента като „още едно клане на кюрди“. Ахмет Тюрк, друг известен кюрдски политик, дори го нарече „геноцид“. По-късно местният околийски управител, който отиде на погребението, за да поднесе своите съболезнования, бе нападнат от прокюрдски активисти.

И все пак няма конкретна причина да се смята, че това е било преднамерено бомбардиране на цивилни. Подобно избиване би могло само да навреди на турското правителство. Освен това въпросното село – Ортасу, дори не е едно от „селата, подкрепящи ПКК“ в региона. По-скоро обратното, там живеят няколко „селски пазачи“, които получават оръжия и заплати от турското правителство, за да се борят срещу ПКК. Освен това много от гласовете в селото отиват за управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

Затова, освен ако няма доказателства за противното, съм склонен да мисля, че инцидентът е трагична грешка във войната на Турция срещу тероризма – не много по-различна от онези, които американските сили допуснаха няколко пъти в Афганистан. Това обаче нито облекчава болката на семействата, които загубиха синовете си, нито снема отговорността на турското правителство. Затова още от самото начало казах, че правителството трябва да поднесе искрено извинение и да компенсира семействата на жертвите, както и че премиерът Реджеп Тайип Ердоган трябва да ги посети лично.

До момента са предприети само част от тези мерки. И правителството, и армията изразиха „съжаление“ за загиналите. Няколко министри посетиха семействата, а премиерът Ердоган им се обади по телефона. Ердоган и неговият заместник Бюлент Арънч направиха също публични изказвания, в които изразиха скръбта си и съобщиха за компенсации. До момента обаче все още никой не е произнесъл думата „извинение“ въпреки факта, че Турция изисква категорично подобно извинение от Израел за извършените убийства на кораба „Мави Мармара“.

За мен това е просто разочароващо. Всъщност, правителството на ПСР направи добре като поднесе извинения за предишни престъпления на турската държава, като например клането в Дерсим през 1937 година. Едно нещо е обаче да се извиниш за извършени от бивши правителства престъпления, а друго да се извиниш за своите собствени. ПСР, за съжаление, като че ли няма кураж за последното.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.