Колко струва изпит в УНСС?

student-rushvet.jpgАбревиатурата на един от най-големите университети в България – УНСС – Университетът за национално и световно стопанство, отдавна има и друг смисъл. Студенти разшифроват съкращението УНСС като Утре Носете Съответната Сума. Темата за „купени“ изпити или взети по „другия начин“ става много актуална именно в този период от годината – на прага на кандидат-студентските изпити и в разгара на редовната сесия в университета.

Когато някой сподели, че учи в УНСС, задължително друг го пита: „Колко плати, за да влезеш?“. Сред студентите у нас отдавна се коментира, че в УНСС най-лесно и най-евтино се взимат изпити с плащане на съответна сума. Не че за другите университети не се „пуска такава информация“. За УНСС обаче слуховете, а и студентите, които биха разказали „личната си история“ са повече.

„И в Софийския искат пари“, категорична е Марина. Тя е влязла да учи в СУ „Климент Охридски“, но понеже не й се учи, а иска да си плаща за изпитите, се наложило да се премести в УНСС. „В Софийския ми искаха много пари, дойдох в УНСС, защото е по-евтино“, разказва тя.

„Ако нямаш връзки, нищо не става“, споделя друг студент. Той успява да се оправи, защото родителите му имат „връзки с доценти“. Неговата приятелка обаче няма такива и се е наложило да прекъсне, заради невзети изпити. От миналата година в УНСС студентите не могат да се записват за следващата учебна година , ако имат дори един невзет изпит. „Няма влачене, приятелката ми искаше да си плати, ама нямаше на кого, не е толкова лесно да си намериш хора, пък всеки си пази неговите, за да не си прецака нещата“, добавя студентът.

Някои студенти само са чували за взимането на изпити „по другия начин“. „Чувала съм доста неща, но аз не познавам хората, които помагат за да си вземеш изпита с пари. Само не мога да си обясня как хора влезли в специалност аграрна икономика – задочно, се оказват финанси – редовно обучение, след първия семестър на първи курс“, се пита студентка от УНСС.

„Не можеш да отидеш на изпит и да кажеш на преподавател: „Добър ден, искам да си платя изпита“, така ще те скъсат, че свят ще ти се завие и няма да можеш да продължиш“. Това е първото, което научава студентът Васил, след като преди две години влиза в специалност „Маркетинг“. Според него основното, за да можеш да си взимаш изпити „по другия начин“ е да имаш връзки или още от първата година да успееш да се ориентираш. Парите за уреждането на изпитите не са дават никога на преподавателите. Те минават през така наречените „агенти“. Често те са настоящи или бивши студенти. „В „Ганчев“ (кафе срещу УНСС) има един чичка на 50-60 години, за който се знае, че е „агент“, той винаги виси в кафето и за изпити можеш да се обърнеш към него“, разказва Васил. Желаещият си дава телефона и оттам насетне „агентът“ поема нещата, без студентът да разбере към кого се обръща.
„Да, ама непознатият агент не е гаранция, че ще ти свърши работата“, намесва се студентка, натрупала много опит във взимането на изпити с плащане. Тя споделя, че неин приятел бил излъган и му се е наложило да прекъсне. „Казаха му дай парата, всичко ще оправим и после нищо“, добавя тя. „Почти всички си плащат“, споделя опитната. Тя уточнява, че за изпитите няма конкретна тарифа, а всичко е „според зависи“.

От една страна зависи през колко души се минава, за да се стигне до преподавателя. „Случвало се е някой да ме помоли за помощ, защото аз имам връзки, аз като предам на моя агент, той като предаде на неговия, докато се стигне до преподавателя – всеки си е сложил по 50-100 лева“, разказва връзкарка от УНСС. Принципно в университета се говори за суми между 200 и 700 лева. „Под 200 рядко падаш, но зависи и колко е труден изпитът“, добавя тя. Неин колега е платил 150 лева за Математика I част, но за Математика II част се е бръкнал за 250 лева. „Зависи и кога се явяваш на изпита, ако си платиш преди редовната сесия е по-евтино, на поправителната се качва цената, а на ликвидацията цените са най-високи“, уточнява студентката.

За всички студенти, дори и за тези, които се оправят с плащане за взимането на изпити, най-голямото „страшилище“ в УНСС е Стоян Александров. Бившият финансов министър и кандидат за кмет на София, наричан „малката секира“, е популярен, че при него номерът с репликата: „С’а може ли да се уговорим нещо за изпита“ не минава. „При първата ни лекция по финанси той влезе и първото му изречение беше: „Да сте наясно аз пари не взимам, на мен не ми трябват“, разказва негов студент. В една от специалностите в университета от 320 студенти, след изпита при Александров, са продължили обучението си 200. „Скъса над 100 души и те прекъснаха заради този изпит“, спомнят си студенти.

Според запознати обаче има схема, по която можеш да си вземеш изпита по финанси по „втория начин“. Сумата обаче е 2000 лева, но тя не достига до Александров. Уреждането на оценката става по доста по-сложна система и се базира най-вече на връзките, които имаш сред преподаватели и канцеларията на университета. Начин е да се пише молба до ректора, студентът да бъде изпитан от друг преподавател, което става много рядко. Никой от онези, които са успели да си вземат изпита, без да учат, обаче не споделят с кого се свързват. „Най-важното е Александров да не разбере, защото ако това стане, няма да завърша“ разказва със страх в очите студент.

Големите пари в УНСС обаче не „се въртят“ около изпитите по време на сесия. Най-голямата далавера е около кандидат-студентските изпити. „С дарение от 3000 лева станах студентка. Това обаче се урежда с ректора, чрез познати, чрез връзки. Не можеш да отидеш в кабинета му и да го питаш дали може да станеш дарител срещу студентски права. Ще те изхвърли веднага“, уточнява Ина. „Дарителските суми“ обаче не са точно установени и според запознати стигат до 5 хиляди лева. Друга възможност за онези, които не са успели да влязат в УНСС, е прехвърлянето. От някой университет в България, за да се прехвърлиш в УНСС са нужни 2 хиляди лева и отново връзки, за да има на кого да ги дадеш. Сред студентите много се говори и за лесното прехвърляне, срещу определена сума от Стопанския колеж, създаден през 1997 година.

Темите за кандидат-студентските изпити са друга отдавна разработена система за печелене на пари от преподаватели. От тази година обаче УНСС ще приема кандидат-студенти с тестове. Те ще оценяват „общообразователната подготовка и логическо мислене, както и знанията по математика, икономика, български език и литература, география и история“. Според ректора на университета проф. д-р Борислав Борисов така всички желаещи да учат в УНСС ще са „в равнопоставена позиция“.

При създалата се система от дълбоки родителски джобове, мързеливи студенти, „агенти“ и „ни лук яли, ни лук мирисали“ преподаватели, стремежът за „равнопоставена позиция“ звучи малко утопично.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.