Реална ли е заплахата от атентат на „Хизбула“ в България?

Поради специфичния състав и структура на НРС, както и факта, че службата е подчинена на президента, вероятността от практическа и използваема разузнавателна информация, придобита от нейни служители е изключително ниска.
На 05.01.2012 г. в израелския вестник „Аарец“ беше публикувана кратка статия, в която се съобщава, че министерството на транспорта предупреждава за възможни терористични нападения в Европа поради годишнината от убийството на Имад Мугния, ключова фигура в силовите структури на „Хизбула“.

Кой стои зад вестник „Аарец“?

„Аарец“ е най-старият всекидневник, публикуван в Израел, и е известен с либералните си позиции и открито противопоставяне на политиката на изграждане на нелегални израелски селища в спорните територии с Палестина. Вестник „Аарец“ има репутацията на най-влиятелния всекидневник сред политическия, военен, разузнавателен и бизнес елит на Израел.

Какво точно твърдят израелските служби?

Всъщност изявлението за потенциална заплаха идва от директора на отдел Сигурност на транспортното министерство на Израел Дани Шенар. В интервю за „Аарец“ той вече е изпратил предупредителни съобщения към повечето европейски страни поради годишнината от убийството на Имад Мугния, извършено на 12.02.2008 г. с кола бомба в Сирия.

Председателят на израелското контратерористично бюро обаче заяви, че към момента няма конкретна информация за подготвени атентати.

Трябва да се има предвид, че това е първият път, в който министерството на транспорта си е позволявало да отправя подобни предупреждения – според текущия закон в Израел единствено контратерористичното бюро е отговорно за информиране на пътниците за повишено ниво на заплаха. От друга страна външното министерство на Израел излезе с изявление, че няма нужда от „истерична атмосфера”.

Проблемът с всички тези изявления е, че практически службите, отговорни за разузнаването и предотвратяването на подобно нападение са „Разузнавателният институт за специални операции” (Мосад), „Израелска агенция сигурност” (Шин Бет, позната още като Шабак) и „Дирекция военно разузнаване” (Аман). Поради липсата на официални изявления от тяхна страна или анонимни интервюта с израелските медии, е много трудно да се спекулира за реалното ниво на заплаха.

Каква е реалната заплаха от „Хизбула“ за националната сигурност на България?

„Хизбула“ е шиитска паравоенна организация, която през последните 30 години се промени рязко от терористична групировка към алтернативна политическа сила и неформална армия. Практически в средата на 90-те години „Хизбула“ прекрати активното организиране и финансиране на терористични атаки и пренасочи всичките си ресурси към изграждането на политическо и социално движение, подкрепяно от развито военно крило.

Днес „Хизбула“ практически контролира Ливан, като организацията е разположила около 80 000 военни ракети, насочени пряко към цели в Израел в случай на ескалиране на евентуален военен конфликт. Основните финансови и разузнавателни международни партньори на „Хизбула“ са режимите в Сирия и Иран.

След убийството на Имад Мугния при непотвърдена операция на Мосад в Сирия на 12.02.2008, всяка година има информации за евентуални атентати на „Хизбула“ в знак на отмъщение. През 2009-а се предполага, че е била предотвратена мащабна акция на „Хизбула“ срещу цели в Европа. Също така се твърди, че в знак на отмъщение е било готвено нападение срещу посолството на Израел в Азербайджан.

В България при преброяването от 2011-а година 577 139 души са се определили като мюсюлмани, от които преобладаващата група са сунити. Шиитските секти като къзълбаши и бекташи са малко на брой и са активни основно в Разград, Търговище и Тутракан. Не е ясна бройката на ливанските граждани от шиитски произход в страната.

Един евентуален атентат на територията на България предполага логистично планиране и финансиране на военизирани клетки, които имат възможността да локализират подходяща значима за Израел цел, да подготвят метода за извършване на нападението и да реализират операцията без активното знание на действащите български и чужди контратерористични служби в страната.

Практически погледнато вероятността от подобни сценарии е ниска, но съществува, което превръща „Хизбула“ в заплаха за националната сигурност на България.

Кои са основните български служби, които да предотвратят евентуален атентат на „Хизбула“ в България?

На теория служителите на НРС (Национална разузнавателна служба) в българските посолства в Ливан, Сирия и Иран би трябвало да имат изградена мрежа от контакти, които да предоставят предварителна информация за готвено нападение на „Хизбула“ в България, след което атентаторите да бъдат локализирани и неутрализирани от СОБТ (Специализиран отряд за борба с тероризма).

На практика ситуацията е доста по-сложна.

Поради специфичния състав и структура на НРС, както и факта, че службата е подчинена на президента, вероятността от практическа и използваема разузнавателна информация, придобита от нейни служители е изключително ниска. България от доста години разчита на кооперацията с чужди разузнавателни служби за информация за терористични или криминални заплахи.

Не е случайност фактът, че почти всяка успешна международна операция на МВР през последното десетилетие е реализирана благодарение на чужда разузнавателна информация. Зависимостта на страната от чужди разузнавателни служби е толкова висока, че правителствата на България започнаха да вземат мерки срещу корупцията основно поради заплахата от прекратяване на сътрудничеството на външни агенции.

Практически, това означава, че ако едно евентуално нападение се планира и организира извън границите на страната, то нашите служби са практически слепи за заплахата.

Това беше и причината за създаването на контратерористичен отдел в ДАНС (Държавна агенция национална сигурност), който се предполагаше, че ще позволи на по-бърза и адекватна реакция при разследването и предотвратяването на подобни нападения.

След изборите през 2009-а ГЕРБ започна целенасочена политика срещу служителите и структурите в ДАНС, тъй като агенцията се беше превърнала в най-влиятелната оперативна агенция в страната и нейни служители открито саботираха или използваха разузнавателна информация за натиск върху членове на правителството на тройната коалиция. Към днешна дата ДАНС няма човешкия или финансов ресурс за мащабна контратерористична операция.

Това означава, че практически отговорността пада върху отдел “Контратероризъм” в ГДБОП.

Реална ли е заплахата от атентат в България на „Хизбула“ за граждани на Израел?

Поради текущото ниво на разузнавателните служби на България, изградената контактна и бизнес мрежа на ливански граждани и успешните терористични операции през 2011-а в редица европейски градове, то рискът от атентат е реален и е налице.

Поради липсата на изтекла информация в медиите за реално планирана операция обаче, не може да се твърди, че има действителни планове и цели. Предвид гражданската война в Сирия и нестабилното поведение на Израел  и съмненията за предстоящо нападение над ядрени обекти в Иран, атентат на територията на България би бил с изключително нисък приоритет.

Предвид активното присъствие на оперативни агенти на Мосад на територията на България, ако подобна информация бъде придобита, то евентуална контратерористична операция най-вероятно ще бъде организирана и проведена или от отдел “Контратероризъм” в ГДБОП или СОБТ.

Евентуалните цели на подобно нападение ще бъдат посолството и консулството на Израел в България, туристически групи (автобуси и хотели), културни центрове и синагоги.

Подобно нападение би било осъществено в периода края на януари – средата на февруари, вземайки предвид предишни опити за атентати на „Хизбула“ през 2009-а.

От блога False Flag

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.