Обама прибира войските – новата стратегия на САЩ

Барак Обама награждава военни в Овалния кабинет. Снимка: Белия дом

Огласената от президента на САЩ Барак Обама нова военна стратегия съдържаше две ясни послания. Първо – че Америка не възнамерява никога вече да води войни като тези в Ирак и Афганистан, и второ – че колективната отбрана на Европа зависи от самата Европа и тя ще трябва да се справя сама, тъй като Америка няма да е на линия да съдейства със зареждане с гориво в полет и разузнаване, както направи в Либия, пише британският в. „Гардиън“.

Затварянето на страницата на десетилетие на войни (по думите на президента) може би не описва съвсем точно силата, която ще похарчи за войските си повече, отколкото съседните 10 държави взети заедно, чиито военни продължават да действат на множество фронтове и чиито безпилотни самолети прелитат над Пакистан, Йемен и Сомалия, но сигналът, че САЩ няма да водят отново скъп поход срещу бунтовници с участието на значителни контингенти е достатъчно ясно.

Ако трябва да чакаме още десет години преди американски президент да признае цялата истина – че десетилетните войни са гръмовно бедствие за Ирак, Афганистан, Пакистан, а сега Йемен и Сомалия – така да бъде, но това прилича повече не на отгръщане на страница, а на затваряне на книгата, допълва вестникът.

Новата стратегия изтъква фокусирането на правителството на Обама през следващите десетилетия върху Азиатско-тихоокеанския район и Близкия изток, и съкращаване на присъствието в Европа, отбелязва „Файненшъл таймс“. Шефовете на отбраната отхвърлиха предположенията, че САЩ изоставят стратегията да са в състояние да водят две големи войни едновременно, заявявайки, че новата стратегия ще даде възможност за реакция на всяка евентуална заплаха, но потвърдиха, че сухопътните войски няма да бъдат структурирани така, че да водят широки и продължителни кампании срещу бунтовници като тези в Ирак и Афганистан, посочва всекидневникът.

Могъщата американска военна машина, която толкова дълго осигуряваше на страната статут на единствена свръхсила в света, сега ще бъде драстично съкратена, предупреди Обама докато излагаше един радикален, но по-скромен нов набор от приоритети за Пентагона през следващите десет години. Планът на Обама признава, че Америка вече няма да разполага с ресурсите да води две огромни военни операции едновременно, пише в. „Индипендънт“.

С новата си стратегия за отбрана президентът Обама изведе на преден план едно общо взето прагматично виждане за това как страната ще организира и разполага военните си сили в 21-ви век, борейки се същевременно с дълбоките си финансови проблеми, посочва в. „Ню Йорк таймс“. Планът се основава на идеята, че страната трябва да използва сила по-разумно и умерено, което носи облекчение след катастрофалната война на Джордж Буш в Ирак.

В течение на шейсет години САЩ планираха боеспособност за водене на две големи сухопътни операции почти едновременно. Сега дойде време за промяна, отбелязва Майкъл О’Ханлон от института „Брукингс“ в статия във в. „Вашингтон пост“. Някои критици твърдят, че потенциалът на САЩ е прекалено голям дори за водене на една война, че страната е уморена и разорена, че борбата с бунтовници и сухопътните операции са нещо морално остаряло.

Самоубеждавахме се сходни аргументи за борбата с бунтовниците и след Виетнам, за да се окаже четвърт век по-късно, че не сме готови за Ирак и Афганистан. Може и да няма вероятност за нови сухопътни войни, но ние трябва да сме подготвени и за най-малко вероятното, допълва авторът.

На пресконференция в Пентагона – първата за действащ американски президент, Барак Обама изложи плана си за съществена промяна в американската военна стратегия. Изправен пред значителни бюджетни съкращения Обама обеща да запази световното военно превъзходство на САЩ и да съсредоточи силите в ключовия според него район – Азия, пише френският в. „Монд“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.