В десетката: Коремна Преса

Както се казваше в една сцена от The Simpsons преди 4-5 години “Your medium is dying!”. Това е общоизвестен факт за печатните издания, макар че таблоидите се дърпат успешно от тази тенденция.

“Коректните” вестници пък драпат със зъби и нокти да докажат, че не са нечия партийна/корпоративна маша. Примери бол, че на “сериозните” вестници и имената, които стоят зад тях, рядко им се получава. Та за “ПРЕСА”-та трябваше да пиша, ама се отплеснах.

Доверието в печатните издания е, като доверието във всеки бранд. Ако ти излезе име, че продуктът е скапан, всички спират да купуват. Те и затова едни и същи герои зарязват компрометираните проекти, за да направят нови. Последните изживяват своят кратък живот от печатницата до тоалетната и всичко започва отначало.

Съдбата на в. “Преса” едва ли ще е по-различна. Започва се с гръмки твърдения от рода на “Коректният вестник”, които са изначално празни от смисъл, и се свършва в брой 5, в който на всички става ясно чии пари стоят зад изданието, поне до следващите избори, ако изданието оцелее дотогава.

Поглеждайки към главата/логото на първа страница виждаме, че създателите на вестника нямат никакво намерение да се сбогуват с предходния век, в който вестниците нямаха друга реална алтернатива освен телевизията. Шрифтът ми седи изключително закостеняло, а самото име е изключителен креативен “подвиг”. Да го бяха кръстили “Вестник”.

Синият елемент сигурно търси напомняне за първите години на прехода и онова СДС, в което хората бяха влюбени. Интересно е и наличието на нещо като листо на буквата “А”. Освен препратка към “Листопад” или пък листо, носено от вятъра на медийната промяна, другата символика ми убягва. Ако човек отпусне въображението си, може да вкара някои изсмукани от пръста метафори, но смисълът на такива елементи не е хората да се замислят за тях.

“Преса” е нов вестник, на хартия, в 2012. Скептичен съм към подобни издания. Ако някой го е чел и мисли, че е нещо добро и нужно на хората, да драсне един коментар.

От блога Маркетинг Локал

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.