Армия срещу правителство – напрежението в Турция расте

ДПА

Военен парад в Турция. Снимка: нюзпро

Арестът на бившия началник на Генералния щаб на турската армия генерал Илкер Башбуг в петък сутринта сигнализира за нарастване на напрежението между правителството и армията, което най-вероятно ще продължи да ескалира.

Башбуг бе задържан и разпитван в продължение на седем часа във връзка с твърдения, че като ръководител на тайна организация е заговорничил за сваляне на спечелилото изборите правителство на Република Турция. След това той бе оставен в ареста в очакване на по-нататъшни разпити.

Арестът бе извършен в рамките на продължило три години разследване на организацията „Ергенекон“. Прокурорите твърдят, че организацията е обединила висши офицери от активния състав на армията и резерва и цивилни представители в заговор за сваляне на умереното ислямско правителство на премиера Реджеп Тайип Ердоган.

В рамките на разследването по случая „Ергенекон“ са арестувани и обвинени около 400 заподозрени, включително 58 генерали и адмирали от турската армия, както и десетки интелектуалци, учени, журналисти, бивши и настоящи държавни служители.

Разследването имаше силната подкрепа на правителството и на много светски турци, които не споделят идеологическата и религиозна платформа на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган, но вярват, че армията и нейните сподвижници имат отношение по въпроса.

Разследването обаче бе силно критикувано от турската армия и от много светски турци, които го възприемат като целенасочена кампания срещу генералите. Армията по традиция гарантира светския характер на турската република при заплаха от това, което някои турци определят като „пълзяща ислямизация“ на страната.

Много други обаче се опасяват, че докато разследването е започнало по сериозен начин, то е надхвърлило предварително начертаните граници и сега заплашва да подкопае самия демократичен процес, заради който беше започнато. Те критикуват липсата на яснота по отношение на това какво се разследва и продължителността на случаите.

Разследващият журналист Ахмет Шък коментира в съда миналата седмица за първи път след 11 месеца престой в затвора: „Ние дори не знаем в какво сме обвинени; обвинението не конкретизира престъпление“.

Многобройните процеси във връзка със случая „Ергенекон“, стотиците задържани и продължаващите арести изострят напрежението.
Арестът на Башбуг стана малко повече от седмица след като турските военни самолети бомбардираха конвой цивилни, занимаващи се с контрабанда на цигари и гориво от Ирак в Турция, при което загинаха 35 души.

Докато премиерът Ердоган изрази шока и скръбта си за жертвите и обеща задълбочено разследване на случая, армията успя само да направи изявление, че е действала на базата на „разузнавателни данни“, според които това били терористи, които възнамерявали да нападнат цели в Турция.

Кюрдската работническа партия (ПКК), която Съединените щати и Европейският съюз определят за терористична организация, вече в продължение на две десетилетия предприема подобни атаки от бази в автономния кюрдски регион в Северен Ирак.

И все пак тези, които бяха убити, не бяха терористи, а контрабандисти. Освен това много от тях бяха представители на „селските пазачи“, които получават оръжия и заплати от турското правителство, за да се борят срещу кюрдските бунтовници от ПКК.

Докато нито правителството обвини армията директно за грешката, довела до смъртта на гражданите, нито армията – правителството, авторитетният вестник „Тараф“ публикува анонимни твърдения, че предоставените на армията разузнавателни данни са били подадени от турската разузнавателна служба (МИТ).

МИТ, която докладва на правителството и няма директен контакт с армията, отрича упорито тези твърдения. „МИТ не е предоставяла разузнавателни данни за групи, местоположения, брой, дати или маршрути, които да имат нещо общо със смъртта на 35-имата граждани“, съобщиха от службата в писмено изявление.

Все пак смисълът на твърденията е ясен, а именно, че има разногласия за това дали погрешните „разузнавателни данни“ са дошли от армията или от контролирани от правителството източници. Да се надяваме, че ще стане ясно кой е отговорен за смъртта на гражданите от обещаното официално разследване.

Като се има предвид обаче как се развива разследването по случая „Ергенекон“, малко са тези, които вярват, че може да бъде приключено бързо или толкова открито, колкото трагичният инцидент би изисквал, или без да задълбочи допълнително напрежението межу правителството и армията.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.