Голям плач за малките бензиностанции. А шашми с бензина ли искате?

Сергей Станишев и Иван Костов се обединиха срещу изискването на Дянков да бъдат въведени до края на март технически мерки за всички бензиностанции.

Досега големите вериги като „Шел”, ОМВ, „Еко”, „Лукойл” и др. си поставиха измервателни уреди, които отчитат количеството в резервоарите и имат постоянна връзка с НАП.

Но малките бензиностанции се опъват и искат по-дълъг срок с година и половина. Скъпо било, ще фалират, много хора ще останат без работа. Сигурно за някои от бензиностанциите е така. Но от сърце ли ги защитават Костов и Станишев или това е поредният жест на политици, които искат да се харесат на народа?

Да, има нещо нечестно в мерките на правителството. След цирка с отнетия лиценз и съдебните разправии, за „Лукойл” беше дадена отсрочка да си сложи измервателни уреди. Тоест – най-големия монополист получи помилване от правителството. А за малките – няма милост. Но също така не е възможно големите вериги бензиностанции да са с измервателни уреди, а малките – без.

Малките бензиностанции останаха мястото, където се продават съмнителни горива, смесват керосин с бензин, контрабандни горива и ментета с ниско качество. Разбира се, не във всички малки бензиностанции. Има малки собственици, които се грижат за качеството на горивото и дори слагат добавки-подобрители като в големите вериги.

Но никой не може да измери кой какво къде продава. Контролът е слаб и труден. Затова – всички с измервателни уреди и директна връзка с НАП. Без изключения. Дори да фалират някои, не е толкова трагично.

В България всички са се научили на лесен бизнес – търговия с горива, храни, неща, които винаги се купуват. И на всичкото отгоре не искат да имат конкуренция, спазаряват се с цените помежду си и т. н.

Да, ама не. В този бизнес има големи компании, които изместват малките. И това не е лошо. В бензиностанциите на „Шел” и ОМВ например има висок стандарт, който накара и останалите, за да се конкурират, да правят бензиностанции като тях. Вярно, „Лукойл” се мъчи и не успява съвсем, но все пак. Дори малките се опитват да са на това ниво.

Сега у нас се конкурират освен най-големите „Шел”, ОМВ, „Лукойл”, „Петрол” (който още поддържа трагични стари бензиностанции от соца), също и една гръцка („Еко”, която купи турската верига „Опет” у нас), една румънска („Ромпетрол” – румънците имат голям опит в горивата) и др. по-малки.

Тоест конкуренцията е добра, не са само 2 или 3 вериги. (Отделен въпрос е, че чрез „Лукойл”, основен доставчик на всичките, се налагат монополни цени на горивата, които се различават с по 1-2 стотинки на литър).

Само няма голяма българска верига бензиностанции, защото българинът някак е устроен да дърпа за своето си и да си прави по 1-2 бензиностанции, а не да се сдружава в големи компании. А в съвременния свят да имаш по 1 бензиностанция тук-там не върви. Освен някъде в малко градче, встрани от големите пътища. Е, сега и те ще пострадат. Да са мислили навреме.

А и няма кой да се трогне толкова, защото нормален шофьор в такива не зарежда.
Както не зарежда и в „Лукойл”, за да бойкотира монополиста. Във Фейсбук имаше група „Не зареждам в „Лукойл”, към която обаче интересът е слаб. Та и към фалита на малките съчувствието ще е слабо.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.