Атентати ликвидират ядрените експерти на Иран

Атомната централа в Бушехр. Снимка: Атомекспортстрой

Ирански учен, работещ за ядрената програма на страната, бе убит в колата си при бомбен атентат в Техеран. Единият от двамата му спътници, които бяха ранени, е починал по-късно в болница.

Иран обвини за нападението Израел. Третото по рода си убийство от 2010 г. бе извършено в разгара на кризата между западните сили и Ислямската република, подозирана, че се опитва да се сдобие с ядрено оръжие.

Иран побърза да увери, че атентатите няма да спрат напредъка на ядрената му програма. „Днес онези, които претендират, че се борят срещу тероризма, взимат на мушка нашите учени, но те трябва да знаят, че те повече от всякога са твърдо решени да продължат напред по пътя на научния прогрес“, заяви иранският първи вицепрезидент Мохамад Реза Рахими.

Трийсет и две годишният Мостафа Ахмади Рошан би убит при експлозия на магнитна бомба, прикрепена към неговата кола, близо до Техеранския университет „Аламе Табатани“. Според очевидци бомбата била прикрепена към автомобила „Пежо 405“ от мотоциклетист. Двамата спътници на Рошан, сред които неговият бодигард, били ранени, откарани в болница и спешно оперирани. Единият от тях по-късно починал. Самоличността му се установява.

Инженер Рошан, който преди девет години завършил химия в Техеранския технически университет „Шариф“, е бил заместник-директор по търговските въпроси на завода за обогатяване на уран в Натанз. Той освен това работел по проект за полимерни мембрани, използвани за отделяне на газ.

Заводът в Натанз, в Централен Иран, е главният обект за обогатяване на уран в страната. В него има над 8000 центрофуги. Ислямската република започна тази седмица да обогатява уран до 20 процента в друг завод – във Фордо, близо до свещения шиитски град Кум.

Вицегубернаторът на провинция Техеран Сафар Али Баратлу обвини Израел за атаката, която прилича на предишни атентати срещу ирански ядрени специалисти. „Бомбата е била магнитна, същата като тези, които бяха използвани при предишни убийства на учени“, отбеляза той.

Баратлу обвини по-конкретно Съединените щати и Израел, че целта им е да сплашат иранците да не участват в предстоящите на 2 март парламентарни избори. В иранския парламент депутатите скандираха „Смърт на Израел!“ и „Смърт на Америка!“.

Днешното убийство на ирански учен е четвъртото от януари 2010 г. Няколко ирански учени станаха през последните години жертва на атентати или неизяснени изчезвания, които режимът в Техеран приписа на Израел и западните сили, обвинявани в стремеж да спрат напредъка на спорната иранска ядрена програма.

На 12 януари 2010 г.международно признатият ядрен физик Масуд Али Мохамади, преподаващ в Техеранския университет и работещ за Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, бе убит при експлозията на мотоциклет бомба пред дома му в столицата. Мъж, обвинен, че е бил нает от Израел, за да извърши атентата, бе осъден на смърт през август 2011 г.

На 29 ноември 2010 г. Маджид Шахриари, основател на Иранското ядрено общество и „отговарящ за един от големите проекти на Иранската организация за атомна енергия (ИОАЕ)“ бе убит в Техеран при експлозията на бомба, прикрепена към колата му с магнит.

Същия ден, друг ядрен физик, Ферейдун Абаси Давани, стана мишена на идентичен атентат, докато паркира автомобила си пред университета „Шахид Бехещи“ в иранската столица, където заедно с Шахриари преподават. Давани стана впоследствие ръководител на спорната иранска ядрена програма.

На 23 юли 2011 г. ученият Дариуш Резаинеджад, работещ по проекти на министерството на отбраната, бе застрелян от неизвестни нападатели на мотоциклет в Техеран. Иранските медии, които представиха първоначално жертвата като специалист по ядрена физика, впоследствие я определиха просто като „студент по овладяване на електричеството“.

Иран осъди на смърт американец

Американец от ирански произход беше осъден на смърт от ирански съд по обвинение в шпионаж за ЦРУ. Присъдата срещу 28-годишния бивш морски пехотинец Амир Хекмати вероятно ще стане нова конфликтна тема и евентуален лост за пазарлъци в спора на Иран със Запада заради ядрената програма на Техеран, пише вестник „Ню Йорк таймс“.

Приемането на все по-строги санкции, които застрашават жизненоважните продажби на ирански петрол, а оттам и иранската икономика, карат Техеран да се чувства под обсада и докара отношенията със САЩ и съюзниците им до най-ниската им точка от Ислямската революция през 1979 г., отбелязва вестникът.

Официални представители на САЩ и експерти по Иран приемат обвиненията срещу Хекмати като поредното доказателство, че иранските лидери се усещат под натиск и търсят начини да си възвърнат преимуществото, пише вестник „Вашингтон пост“. По думите на един анализатор бившият морски пехотинец е „поредния заложник в студената война между САЩ и Иран“.

„Иранският режим отчаяно търси лостове за упражняване на натиск над САЩ. Поради това смятам, че е изключително слабо вероятно да екзекутират Хекмати, защото тогава той ще престане да е разменна монета“, цитира вестникът думи на Карим Саджадпур, експерт по Иран от института „Карнеги“. Смъртната присъда е най-новото от поредица предизвикателства на Иран към САЩ в обстановка на нарастващо напрежение заради иранската ядрена програма, пише вестник „Дейли телеграф“.

В отговор на налагането на нови западни санкции Иран заплаши да затвори за международен морски превоз на петрол стратегическия Ормузки проток в Персийския залив, организира военни учения и предупреди, че ще предприеме неуточнени мерки срещу американски бойни кораби, които се озоват в района. През последните 20 години Иран е екзекутирал редица свои граждани по обвинение в шпионаж в полза на САЩ, отбелязва вестникът.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.