Китай става велика сила в космоса

Франс прес

Макет на тайконавти на Луната. Снимка: астронотикс

Китай повече отвсякога е изпълнен с амбиции да стане велика космическа сила, отбелязват експерти. Те изтъкват, че Пекин ще стигне и по-далеч от знаковото си постижение – изпращането на хора в космоса, като развива приложни проекти за наблюдение на Земята и географска локализация.

В своята трета Бяла книга за космическите изследвания от 2000 г. насам правителството отново потвърждава желанието си да действа във всички сфери: ракети носители, обитаеми станции, изучаване на далечното пространство, сателитна навигация и картография…

Според специализирани служби „от Бразилия и Русия, същественото за Китай е да играе занапред ролята на сила“, коментира пред АФП текста, публикуван в края на декември, Изабел Сурбес-Верже – експерт по китайската космическа програма във френския Национален център за научни изследвания.

Успешно извършил през есента първото си скачване на кораби в космоса, Китай планира полети с човешко присъствие и одобри програма за изграждане на постоянна космическа станция. Станал през 2003 г. третата страна в света след Русия и САЩ, успяла да изпрати хора в космоса със собствени средства, Китай предвижда да прати космонавти и на разходка по Луната. Все още обаче няма окончателно решение: в близките пет години предстоят „подготвителни дискусии“, сочи Бялата книга.

„Китайската програма за лунни изследвания, която ръководи мисиите с роботи, е поместила в центъра на своето лого отпечатък от човешки крак. Твърде показателно за дългосрочните й планове“, изтъква Морис Джоунс, австралийски експерт по космическите технологии на Китай. „В случай че (китайците) продължат да разработват космическа станция, ще трябва някак да го мотивират, освен ако в по-отдалечена перспектива се пренасочат към марсианска програма“ в международни рамки с тяхно участие, обяснява Изабел Сурбес-Верже.

Но ако в близките години не се стигне до международно споразумение за поход към Червената планета към 2035-2040 г., китайците ще могат да сътрудничат и с руснаците – натрупали вече опит с мощни носители, – за да идат на Луната, добавя експертката.

Разработваната в момента ракета „Велик поход 5“ с екологически безопасно гориво ще може да изведе в ниска орбита товар до 25 тона срещу максимално 20 тона за европейския носител „Ариана 5“ в сегашната му версия. Но и това все още далеч не достига капацитета на ракетата „Сатурн 5“, с която успяха да стигнат до Луната корабите „Аполо“.

„Имаме нужда от по-мощни ракети, за да изстрелваме в космоса по-голям полезен товар“, подчертава Ху Хайфан, инженер от „Чайна аероспейс сайънс енд текнолъджи корпорейшън“, цитиран от всекидневника „Глобал таймс“.

Китай иска не само да навакса изоставането си в полетите с човешко участие – стреми се освен това да използва космоса за икономически и научни цели. До 2016 г. страната ще трябва „да разшири използването на сателити с цел да подпомогне развитието на стратегически за държавата промишлени отрасли и да покрива нуждите на икономиката“ – примерно в телекомуникациите, наблюденията на Земята и географската локализация, уточнява Бялата книга.

Скоро сателитната навигационна система „Бейду“ ще спести на китайците нуждата да използват американската Джи Пи Ес. С изстрелването на нови спътници тази година „Бейду“ ще може вече да покрива Азия, а към 2020 г. и цялата Земя. Изабел Сурбес-Верже изтъква и развоя, отбелязан в дистанционните наблюдения на Земята за граждански и военни цели с китайския „проект за заснемане на Земята с висока резолюция денонощно, при всякакви метеорологични условия“.

„Стига само да осигурят работа в реално време, ще могат да твърдят, че са настигнали по възможности американците“, а междувременно в Европа още няма ясно поставена цел, „дори след изстрелването на системата „Плеяди“ – проект за триизмерна картография, стартирал миналата година, заключава специалистката. Снимките с висока резолюция ще се използват за нуждите на армията и в Китай.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.