Археолозите да си прибират керемидите или за разликите между Тато и Бойко

Всякакви сравнения на Тодор Живков с Бай Ганьо в миналото бледнеят пред сегашния премиер Бойко Борисов.
Простащината на селянина от Правец от днешна гледна точка изглежда дипломатичност, изисканост и направо културни обноски.

„Какво сте направили – направили, прибирате керемидите на топло и до юни да ви няма“ – така каза премиерът Борисов на археолозите при инспекцията си на магистрала „Струма”.
Под керемиди Бай Бойко разбира керамиката в археологическите останки.
Преди това той нарежда на археолозите „Облечете ватенки”, за да работят и да не Му бавят магистралите. На тяхното възражение, че когато пръстта е по-твърда от керамиката, не могат да работят, той отговаря: „Ами тогава ще ви докарам калорифери, да се топлите вие и керемидите, а ако трябва Лили Павлова чадър ще ви държи, но до края на юни трябва да приключите”.

В миналото бай Тошо имаше авторитет на необразован правешки хитрец, който предизвикваше смях с речите си. Простащината му избиваше в много изказвания, главно в дебелашки шеги, диалектни изрази. Той дори произнасяше сакралната дума социализъм, който строи близо 40 години, като „социализъма”. Последните му речи за „снишаваме се”, „как ша решаваш, като немаш пари, бе” и др. са образци в това отношение.

Но Тодор Живков наистина беше дипломат в общуването. Той постоянно ухажваше интелигенцията, срещаше се с учени, с писатели, с артисти, с музиканти, ходеше на театър, посещаваше институти. В разговорите си дори разбираше проблемите, за които му говорят и удовлетворяваше много от исканията им.

Сегашния премиер-слънце ще се запомни с изразите „Ако дадем още 25 млн. на БАН, значи са най-умните в света, ако не им дадем – значи ги убиваме”. „Ставайте овчари… АйТи специалист бил”, „Садете картофи” (виж тук). Или т. н. доктрина за дюнера като гарант за националната сигурност (виж тук)…

Ако се съди по симпатиите към премиера у приблизително една трета от хората, очевидно България е слязла доста надолу в културното си равнище. При Тато простащината му правеше впечатление в по-широки кръгове – от интелектуалци до простолюдие. Дори необразовани разправяха вицове за простотията на Живков.

Сега няма реакция на простащината. Вестниците срамно мълчат. Телевизиите не допускат критични коментари в това отношение.

Ако човек се замисли, получава се следното – уж образовани хора, с претенции на будители, каквито са журналистите, също и политолози, анализатори и т. н. обслужват един човек, който е под нивото на своя патрон Живков и дава блестящи примери за неграмотност.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.