Македония – паметници и сиромашия

Нина Нинеска-Фиданоска
Соня Маджовска

Паметникът на Александър Велики в Скопие е висок 22 метра. Снимка: комитата

Като бомба отекна в публичното пространство „лидерската позиция“, която си спечели Македония според индекса на мизерия в класацията на реномирания лондонски „Икономист“. Този рейтинг британското списание направи сред 92 страни в света, като в него са включени броят на безработните и нивото на инфлация.

От правителството бързо подчертаха, че не желаят да коментират подобни журналистически класификации, а се интересуват само от изработените от важни международни институции. Но експертите, с които контактувахме, смятат, че оценката на „Икономист“ не е далеч от реалността, тъй като с оглед на процентите на бедността, безработицата, както и високите цени, нашето население наистина живее в мизерия и нищета.

Опозицията, която след публикуването на тази класация сякаш дочака своите пет минути слава, отправи жестоки критики към правителството, подчертавайки, че то е довело страната до това срамно положение заради пагубната икономическа политика, която води, препоръчвайки му веднага да намали непродуктивните харчове и да започне да се бори с бедността. Честта да изрази правителственото становище във връзка с водещото място на страната според индекса на мизерия вчера се падна на вицепремиера и министър на финансите Зоран Ставрески.

Македония е класифицирана по различни параметри от страна на международните финансови институции, които отговарят за това. Журналистически писания не бих коментирал, заяви Ставрески. Анализаторът Ден Дончев казва, че обикновено е остър критик на положението в Македония, но когато едно реномирано издание като „Икономист“ ни слага на първо място по индекс на мизерия, това звучи много тъжно.

Процентите на „Икономист“ не са далеч от реалността. Колкото и да звучат те песимистично, факт е, че в страната има 32 процента безработица и над 30 процента ниво на бедност. Това, че слабата македонска икономика зависи от парични преводи от диаспората показва ясно, че става дума за бедна страна.

Голям брой от македонските граждани живеят в сиромашия. А тяхното положение не се подобрява и през последните години те стават все по-бедни, казва този анализатор. Той подчертава, че най-голям проблем за македонските граждани е постоянният ръст на цените и това, че тяхната покупателна способност намалява, а заплатите не се увеличават. Според някои оценки цените през последните няколко години са се увеличили с над 70 процента, а това не е съпътствано от съответно увеличаване на заплатите.

Онези, които са нямали заплати или са имали малки заплати, сега са още по-бедни заради огромния ръст на цените, който не е съпътстван от нарастване на приходите. Но затова пък сме свидетели на огромните харчове на правителството, които се финансират с ново задлъжняване. В Македония не бе научен основният урок – че не може да се създаде по-добър стандарт чрез харчене и нови заеми. Единствен начин да се подобри икономиката и жизненият стандарт е чрез увеличаване на производството, което отваря нови работни места. Само създаването на нова добавена стойност и нови блага може да се намали бедността, посочва Дончев.

Опозиционният СДСМ от своя страна подчерта, че благодарение на пагубната икономическа политика на правителството на ВМРО-ДПМНЕ Македония е спечелила първото място по индекс на мизерията. Марианчо Николов, председател на парламентарната комисия за финансиране и бюджет, на пресконференция вчера заяви, че на Македония компания в тази срамна позиция правят страни като Иран и Венецуела.

В същия този „Икономист“ правителството на ВМРО-ДПМНЕ похарчи стотици хиляди евро за реклами за популяризиране на Македония. Надяваме се, че правителството няма да оспори неговата оценка и да казва, че е тенденциозна и злонамерена, заяви Николов. Той добави, че Груевски и правителството на ВМРО-ДПМНЕ за пет години управление са похарчили 15 милиарда евро народни пари, т.е. всяка година са харчели минимум по един милиард евро или повече от всички предишни правителства, а техните резултати в частта на икономическото развитие и борбата с бедността са повече от катастрофални.

Искаме правителството да престане с това мегаломанско, непродуктивно и разсипническо харчене на народни пари, а Македония вместо световен първенец по индекс на мизерия да започне да бъде забележима с позитивни неща, икономическо развитие и просперитет. Очакваме правителството да започне разумно да се отнася към народните пари и сериозно да се заеме с решаването на реалните проблеми на гражданите в Македония, подчерта Николов.

Либерално-демократическата партия пък призова премиера и правителството да престанат с непродуктивните харчения на пари за реклами и паметници и да насочат парите към раздвижване на икономиката с цел окончателно да се намали бедността. Според параметрите на „Икономист“ от общо 92 страни по света Македония е на първо място, а веднага след нея са Венецуела, Иран и Южна Африка. Гърция, която е в тежко икономическо положение е на 13 място, а останалите европейски страни според този индекс са над 50-о място, заяви Деян Блажески, член на Централния комитет на ЛДП.

Партията представи данни на Държавния статистически институт за нивото на бедност в Македония в периода от 1997 г. до 2010 г. Според тях през 1997 г. нивото на бедност в страната е било 19 процента, през 2001 г. то е възлизало на 22,7 процента, през 2010 г. – на 30,9 процента. Индексът на дълбочината на бедността през 1997 г. е бил 4,6, през 2001 г. е бил 5,4, а през 2010 г. – 10,9. От ЛДП заявиха, че за 2011 г. все още няма готови данни, но според начина, по който живеят гражданите, се очаква този индекс да бъде значително по-висок.

Призоваваме премиера Никола Груевски веднага да прекрати непродуктивните харчове на пари от бюджета, да престане със саморекламата си в медиите, с купуването на мебели и техника за удобните кабинети на министрите, с ненужните покупки на коли и изграждането на огромен брой паметници и да насочи парите за раздвижване на икономиката, откриване на работни места, с които реално да се намали безработицата, социални пакети за най-бедните и най-накрая да започне да се справя с бедността, заяви Блажевски.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.