Милиарди за мафията от фалшиви храни „произведени в Италия“

ДПА

Скандали с храни привличат вниманието на медиите в Италия, където т.нар. „агромафия“ прави милиарди от фалшиви продукти в процъфтяващата търговия със зехтин, сирене и шунка. Вкусната шунка „Бресаола“ съдържа уругвайско говеждо месо, сиренето моцарела е пълно с хормони на растежа, а гарантирано „италианският“ зехтин също е подправен.

Списъкът с подобни нарушения, разкрити при акции на властите и при поискани от потребители изследвания, изглежда безкраен в страната, прочута с кулинарните си наслади. Дори спагетите, смятани за емблематичен италиански продукт, понякога идват от чужбина, където производството е по-евтино.

Една трета от хранителните продукти, продавани като произхождащи от Италия, всъщност са произвеждани със съставки, внасяни от други средиземноморски страни. Това установи обстойно научно изследване, проведено в сътрудничество с италианската селскостопанска асоциация Колдирети. Водещият ежедневник „Кориере дела сера“ разкритикува незаконните практики като атака срещу произвежданите в Италия храни и нарече измамите с термина „мошеничество в контролираното наименование за произход“.

Един от най-големите скандали напоследък беше свързан със зехтин, произведен на няколко места. Зехтинът е една от най-тачените съставки в прочутата средиземноморска кухня. Измамниците твърдяха, че продават студено пресован зехтин, известен с полезните си свойства. Всъщност според италианския ежедневник „Република“ „евтино“ масло от Тунис, Гърция, Испания или Мароко е било смесено със зехтин от Италия и пуснато на пазара с фалшив етикет. „Десетте компании, които съставят картела, печелят по 5 милиарда евро (6,3 милиарда долара) на година, и в крайна сметка на масите ни идват фалшиви продукти“, писа вестникът.

Митническите служби, горските власти и финансовите следователи все още търсят начини как да пресекат този доходен бизнес. По данни на Колдирети годишната печалба на агромафията е най-малко 12,5 милиарда евро. Това е само малка част от близо 220-те милиарда, които италианската мафия печели годишно от организирана престъпност, показва оценка на икономическия институт „Еврипид“. Според информациите в медиите обаче мафиотските мрежи като камората, ндрангетата и коза ностра инвестират все повече в процъфтяващия бизнес с храни.

В епоха, белязана от икономически кризи, пестеливите потребители ще изберат да купуват от щандовете в супермаркетите зехтин на по-изгодна цена, предполагайки все пак, че той е висококачествен. Но при зехтина, както при виното, цената е показател за качество и има опасения, че измамите в крайна сметка биха могли да сринат добрата репутация на италианските деликатеси.

Властите внимателно следят сектора. „В опасност е широко разпространена стока и всички ние би трябвало да желаем да я защитим“, каза Кармело Майорка, представител на Движението за бавно хранене в Сицилия, което се стреми да подкрепя производството на добра храна, съчетано с грижа за околната среда.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.