Защо в САЩ храната е по-евтина

Барак Обама си купува обяд в крайпътен ресторант в щата Айова. Снимка: Белия дом

В Съединените щати при по-висока заплата най-ценните храни са по-евтини, отколкото в страните от ЕС. В България, средната работна заплата е $300-400, докато в Америка – $1500-1700. В САЩ на човек му се пада да дава за храна средно $250-300 на месец, което е само 15% от общата работна заплата. Американецът може да си позволи всичко – плодове, зеленчуци, месо, брашно, млечни продукти и морски дарове.

В Америка през цялата година можете да намерите всякакъв вид плодове, които в България обикновено са сезонни, като ягоди, малини, череши, праскови и грозде. Можете да ги купите през зимата и лятото, есента и пролетта, а цената не е особено променлива – максимум между 1-3% по-висока, според сезона.

Такова разнообразие от продукти в американските хранителни вериги го няма никъде другаде. И повечето от супермаркетите, като „Walmart”, извършват атрактивни продажби (купи две на цената на едно), поставят атрактивна цена (0.49, 0.89, 0.99), което със сигурност ще привлече вниманието на потребителите. Вземете, например, захарта. Двуфунтовата хартиена опаковка (908 г, защото 1 фунт – 454 грама) струва $1.99.

На касата автоматично изчисляват щатските, а на някои продукти и федералните данъци. Например, в щата Вашингтон данъка е 8.6%, в крайна сметка хората на тази държава почти за килограм (908 грама) захар плащат около 2 долара 16 цента. В Америка се използват други отличителни системи от мерки. Млякото се измерва в галони (1 галон – 3,79 литра), масло – унции (1 унция е около 28 гр), а повечето от останалите продукти се оценяват в паунди. Например, един галон мляко струва $2,59, опаковка масло (16 грама или 1 паунд) струва $4,79, говеждо месо без кости – 2,49 щатски долара на килограм.

Защо месото на селскостопанските животни и птици е много по-евтино в Америка, отколкото в България, а и в много други държави от ЕС? На този въпрос се е постарал да отговори учителят по биотехнологии от едно американско училище г-жа Кастило: „Храната за животните е много по-евтина в САЩ. От какво е направена? Разбира се – от царевица. От 1998 г. до 2008 г., правителството на САЩ инвестира $29 милиарда в предоставянето на храна за селскостопанските животни и птици.”

Процентът на царевица в САЩ в сравнение с други страни е 40:100. Същото е и с цените, свързани с технологията и отглеждане на животни. Вземете, например, едно пиле. Има различни методи за отглеждане на кокошки за разплод. Според правилата на Европейския съюз при „биологичното земеделие“ площта за отглеждане на всяка пиле не трябва да бъде по-малко от два квадратни метра и периода на растеж, хранене и развитие трябва да бъде поне 81 дни. При „домашно отгледано пиле“, пространството и времето е 1 кв. м и 56 дни.

В Америка, с помощта на специален метод, наречен „бройлери” („бройлери” – младите птици ги угояват за месо), на един квадратен метър могат да се отглеждат 15-20 пилета в продължение на 6-7 седмици. Този метод е много по-бърз и довежда до отглеждането на голям брой птици. И причината, поради която повечето американци консумират пилешко месо е, че в сравнение с говеждото, агнешкото и пуйката, пилето съдържа повечето протеини.

Също така и при по-голямото търсене по време на празниците, като Деня на благодарността и Коледа, можете да хапнете пуйка. В навечерието им можете да намерите месото на тази птица на доста добра цената – $10 за 5 кг. По този начин основната причина за ниските цени на месото в Америка е стойността на храните и начина на отглеждане на животни и птици.

Цената на 1 кг агнешко месо в САЩ е $10.06, говеждо – $9.04, свинско месо – $8.04, пуйката струва $8.05, а пилето от $1.5 до $5.

Заплатата на американците обаче е висока само на цифри. Високата цена на американският живот не е храната. Сметките се трупат за всички. Цената на тока, водата, газта са значително по-високи от тези в България ($200 – $300). Месечно американецът плаща за здравно осигуряване ($250 – $1000), закупуването на кредит за собственост ($1000 – $3000 на месец за 20-30 години), застраховка на колата ($50 – $250 в зависимост от възрастта), заем за висшето образование ($500 – $1500 в рамките на 5-6 години).

Оказва се, че най-ценните и хранителни продукти в САЩ са много по-евтини, отколкото в България, и преработени продукти – захар и тестени изделия са само с 20% по-ниски. Но най-интересното е следното. Коя част от тях е заета при разходите за храна в доходите на гражданите на Съединените щати и България?

Сметките по-горе в написаното не отразяват нивото на месечното потребление на средния американец и българин. Но това е приблизителната стойност на даден набор от продукти. Структурата и обема на потреблението на продукти от България и САЩ се различават значително. Така в САЩ на глава от населението консумацията на месо е повече от 100 кг годишно, или повече от 8 паунда на месец. В България, тази цифра е много по-ниска – около 60 кг годишно.

От сайта Котка с цигулка

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.