Инициатива за демонтиране на паметника на Съветската армия кани на протест в неделя

Снимка: От блога на Иво Инджев

Гражданска инициатива ЗА демонтирането на паметника на съветската армия в София кани на протест с плакати на 15 януари 2012, неделя от 11 до 13 часа край източния барелеф на паметника на Съветската армия в София в Княжеската градина. Организаторите напомнят, че на знамето, изобразено на този барелеф пише: „Вся власть советам” – лозунгът, с който е отнета свободата на половин Европа и са избити десетки милиони. Това е най-кървавият лозунг на 20-ти век. Искаме да го припомним на всички онези, които защитават оставането на паметника на Съветската армия (ПСА) в центъра на столицата ни, подчертават организаторите. Този лозунг не е антифашистки, както се опитват да убедят обществото, а болшевишки и е отнел живота не само на народите от Прибалтика и Източна Европа, но и на милиони руснаци, които са били принудени да го защитават, пише още в призива.

Избрали сме именно това място да отбележим 15 години от гражданските протести през януари 1997 пред Народното събрание. За нас това е правилното място днес – паметникът, който е символ на комунистическата лъжа и пропаганда. Да се съберем заедно с плакатите, които направихме миналата година и да изразим отношението си към голямата лъжа и желанието ни да се освободим от нея. Елате всеки със свой плакат, за да „окупираме” символично тотема на тоталитарната епоха в България! И да покажем още веднъж категоричното си отношение към това в нашата столица да няма паметник, символизиращ нашата безприкословна подчиненост на чужда държава, се казва в призива.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.