Кой му сра на Борисов в гащите – за ордена на вицепрезидента и други простотии

Премиерът Борисов безпрецедентно се изказа, че не знае с какво вицепрезидентът Ангел Марин е заслужил орден „Стара планина“, не можел да си обясни. След което Марин веднага върна ордена.

Изказването поставя два въпроса – първо, предложението за награждаването на Ангел Марин е направено и подписано от самия премиер Борисов, който повторно е подписал и президентския указ за награждаването. И тогава дума не е обелил. Могъл е със или без публични демонстрации да откаже това предложение за награждаване. Сега изказването му напомня популярния израз „Кой ми сра в гащите”.

Второ – такова изказване минава границата на поведение на един премиер. Когато си встрани от властта и нито предлагаш, нито подписваш предложения за награди, може да коментираш дали някой награден заслужава орден. Но като премиер да се изкажеш така е не само грубо. То е просто лошо възпитание. До това опира проблемът на премиера.

Това беше поредната изцепка за три дни. Поредица от най-груби простащини. Най-напред каза на археолозите „да прибират на топло керемидите” (има предвид антична керамика) и „до юни да ви няма”, да не пречат на строителството на магистрала „Струма”.

На другия ден, кой знае защо усмихнат и развеселен, поиска семейството на убитото момиче от Перник да се извини на МВР и Цветанов да купи пържоли на кучето, което е намерило трупа. След като се събуди на следващата сутрин, започна да се извинява пък той. Някой изглежда се е осмелил да му напомни, че се е олял. Но, изглежда му е стил – заедно с извинението накара и роднините на убитата във Враца данъчна служителка да се извинят на полицията (виж тук).

Този премиер наистина е срам за България. И още по срамно е поведението на медиите, които мълчат за простотиите му. А в минало време са се заяждали и без повод с политици и премиери.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.