Нона: между 5 и 15 души на протест срещу шистовия газ. Наистина ли?

Момент от шествието против шистовия газ в София в събота. Министър Нона Караджова каза, че протестирали между 5 и 15 души, а според телевизионните новини – към 1000. Снимки: Евелина Маринова, Иван Маринов, Фейсбук

Ако се вярва на министърката на околната среда Нона Караджова пред БНТ, в протестите срещу шистовия газ са участвали между 5 и 15 души (!) (виж видеото долу). Тя каза още, че „абсолютно не ме интересува” какво мислят „тези хора”. Такава арогантност у министър на околната среда досега не се е чувала и виждала.
Ако се вярва пък на телевизиите, само 1000 души са протестирали вчера в София (виж фотогалерия накрая).
Самите телевизии, за да не дразнят управляващите, се опитват да скрият размера на шествието. Избират кадри, в които не се вижда колко народ се е събрал.

Привържениците на шистовия газ поставят проблема в контекста на взаимоотношенията между България и Русия и така печелят симпатии от антируските настроения във връзка с енергийната зависимост. Затова из интернет могат да се срещнат мнения, че протестите са платени от руснаците.

Т. нар. руснаци и руменовчаровци може и да се радват на протестите, но, уви, работата е доста по-сложна. Въпросът не е дали да имаме или нямаме енергийна независимост. Въпросът е на каква цена?

Момент от шествието срещу шистовия газ в София в събота. Снимки: Евелина Маринова, Иван Маринов, Фейсбук

С шистовия газ има огромен проблем. Защо добивът му в някои страни е забранен? България не е САЩ, не е дори щата Оклахома. В Добруджа, където трябва да се правят проучвания и евентуално да се добива шистов газ, водата струва 4-5 пъти по-скъпо от София. Изпомпва се от подземни източници. Има недостиг и режим. А технологията фракинг ще замърси подпочвените води. Без никакво съмнение. Никакви обещания, че няма да е опасно, не могат да отменят този факт. За тази технология дори са необходими огромни количества вода, в която се разтварят химикали и се напомпва в земята. Откъде ще се вземе тази вода в Добруджа? Оттам, откъдето се точи за хората.

Пита се, какво ще правят управляващите и такива креатури като Нона Караджова, когато от чешмите на хората потече мътна вода, започне да гърми газ и т. н.?
Или – след Нона, Трайчо и Бойко – потоп?

Има нещо коварно в това да успокояват, че проучването за шистов газ било безопасно? Да, но какво от това? Важен е добивът, а не проучванията.

Старанието, с което управляващите се опитват да омаловажат тези протести, подпомагани от медиите, е мръсен похват. Всяка подобна лъжа разконспирира управляващите в задкулисни действия и манипулации.
Така ли ще добиват шистов газ?

Момент от шествието срещу шистовия газ в София в събота. Снимка: Евелина Маринова, Иван Маринов, Фейсбук

Момент от шествието срещу шистовия газ в София в събота. Снимка: Евелина Маринова, Иван Маринов, ФейсбукМомент от шествието срещу шистовия газ в София в събота. Снимки: Евелина Маринова, Иван Маринов, ФейсбукМомент от шествието срещу шистовия газ в София в събота. Снимки: Евелина Маринова, Иван Маринов, ФейсбукМомент от шествието срещу шистовия газ в София в събота. Снимки: Евелина Маринова, Иван Маринов, ФейсбукМомент от шествието срещу шистовия газ в София в събота. Снимки: Евелина Маринова, Иван Маринов, ФейсбукМомент от шествието срещу шистовия газ в София в събота. Снимки: Евелина Маринова, Иван Маринов, ФейсбукМомент от шествието срещу шистовия газ в София в събота. Евелина Маринова, Иван Маринов, ФейсбукМомент от шествието срещу шистовия газ в София в събота. Снимки: Евелина Маринова, Иван Маринов, ФейсбукМомент от шествието срещу шистовия газ в София в събота. Евелина Маринова, Иван Маринов, ФейсбукМомент от шествието срещу шистовия газ в София в събота. Снимки: Евелина Маринова, Иван Маринов, ФейсбукМомент от шествието срещу шистовия газ в София в събота. Снимки: Евелина Маринова, Иван Маринов, Фейсбук

Изказването на министър Нона Караджова

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.