През 2050 г. Китай ще води, България ще регистрира растеж

През 2050 г. Китай ще бъде на първо място в класацията на водещите икономики в света според доклад на британската банка Ейч Ес Би Си. Челната позиция на Китай в класацията на водещите икономики в света няма да изненада никого, отбелязва „Фигаро“.

На икономическата шахматна дъска САЩ ще са на второ място, а Индия – на трето. В челната петорка на водещите икономики ще са Япония и Германия, допълва сайтът на Си Ен Ен. Челната десятка ще бъде допълвана от Великобритания, Бразилия, Мексико, Франция и Канада.

Най-голям скок до 2050 г. ще направят Филипините, които ще изкачат с 27 места то 16-ото място в класацията на водещите икономики в света. Останалите места от 11 до 20 ще бъдат заети съответно от Италия 11, Турция 12, Южна Корея 13, Испания 14, Русия 15, Индонезия 17, Австралия 18, Аржентина 19 и Египет 20.

За целите на доклада банката е проучила внимателно стотина държави. Освен класация от 30-те най-големи икономики в света през 2050 г., проучваните страни са разделени и в три групи на базата на скоростта им на икономически растеж, обяснява „Зиарул финанчиар“. Според доклада България ще бъде в средата на века част от икономиките, отчитащи растеж, пише румънското издание.

В тази група ще бъдат още Бразилия, Мексико, Турция, Русия, Индонезия, Аржентина, Саудитска Арабия, Тайланд, Иран, Венецуела, Пакистан, Колумбия, Чили, Нигерия, Румъния, Унгария, Либия, Бахрейн, Литва, Латвия, Кипър, Босна и Херцеговина, Беларус, Ирак, Чехия, Кувейт, Мароко, Нова Зеландия, Сирия, Тунис, Хърватия, Йемен, посочва „Зиарул финанчиар“.

Освен категорията на страните с растеж, в която е България, има категория на държави с много бърз растеж и на такива със стабилен растеж. През 2050 г. САЩ ще са в категорията на стабилния растеж, редом с Великобритания, Канада, Франция, Италия, Южна Корея и други. Китай и Индия ще са в категорията на страните с много бърз икономически растеж, редом с Филипините, Египет, Малайзия, Сърбия, Украйна и други.

При изготвянето на доклада банката е взела под внимание критерии като дохода на глава от населението, демографския растеж, нивото на образованието и на демокрацията, темпото на настоящото развитие, посочва „Фигаро“. В доклада се посочва също, че в много страни ще намалее до 2050 г. населението в работоспособна възраст.

В Япония понижението ще е с 37 процента, а в Русия – с 31 процента, пише в. „Фигаро“. Германия ще е с най-голямото намаление в Европа – 29 процента, в страните от южната част на континента спадът ще е около 23-24 процента. В демографски план няколко африкански страни ще имат двойно по-голямо население през 2050 г. Населението на Нигерия ще е почти колкото това на САЩ, а Етиопия ще има население, два пъти по-голямо от това на Великобритания и Германия.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.