Руснаците ли организират протестите срещу шистовия газ?

Няколкохиляден спонтанен протест в София в събота показа, че има доста широка гражданска съпротива срещу шистовия газ.

Управляващите се опитват да омаловажат протеста. Министърката на екологията Нона Караджова дори се изказа потресаващо по телевизията, че в протестите участвали между 5 и 15 души (виж тук снимки от протеста).

Какви са тези хора?

За съжаление проблемът с шистовия газ се поставя в контекста на взаимоотношенията между България и Русия. Той печели привърженици от антируските настроения във връзка с енергийната зависимост. Затова из интернет могат да се срещнат мнения, че протестите са „платени“ от руснаците.

Т. нар. руснаци и руменовчаровци може и да се радват на протестите, може техни хора да ходят с протестиращите да викат, но, уви, работата е доста по-сложна. Такъв спонтанен и искрен протест няма как да се организира и „плати“ от руснаци. На хората им е писнало от произвола и шикалкавенето на властта.

Въпросът не е дали да имаме или нямаме енергийна независимост. Въпросът е на каква цена?

С шистовия газ има огромен проблем. Защо добивът му в някои страни е забранен? България не е САЩ, не е дори щата Оклахома. В Добруджа, където трябва да се правят проучвания и евентуално да се добива шистов газ, водата струва 4-5 пъти по-скъпо от София. Изпомпва се от подземни източници. Има недостиг и режим.

А технологията фракинг ще замърси подпочвените води. Без никакво съмнение. Никакви обещания, че няма да е опасно, не могат да отменят този факт. За тази технология дори са необходими огромни количества вода, в която се разтварят химикали и се напомпва в земята. Откъде ще се вземе тази вода в Добруджа? Оттам, откъдето се точи за хората.

Пита се, какво ще правят управляващите и такива креатури като Нона Караджова, когато от чешмите на хората потече мътна вода, започне да гърми газ и т. н.? Или – след Нона, Трайчо и Бойко – потоп?

Има нещо коварно в това да успокояват, че проучването за шистов газ било безопасно. Да, но какво от това? Важен е добивът, а не проучванията.

Старанието, с което управляващите се опитват да омаловажат тези протести, подпомагани от медиите, е мръсен похват.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.